Връзки за достъпност

Извънредни новини

Служебният кабинет забавя законовите промени за главния прокурор и разделянето на ВСС


Служебният правосъден министър и бивш заместник главен прокурор Мария Павлова
Служебният правосъден министър и бивш заместник главен прокурор Мария Павлова

Служебното правителство удължи срока за обществено обсъждане по проекта за нов Закон за съдебната власт (ЗСВ) с 20 дни - до 7 май, съобщиха от Министерството на правосъдието. Първоначално определеният срок изтичаше на 15 април.

Удължаването означава, че ще се забави и окончателното приемане на реформите в съдебната система, които бяха приети с промените в конституцията. Те засягат, например, свиването на ролята на главния прокурор и преструктурирането на Висшия съдебен съвет (ВСС).

През май обаче Народното събрание ще излезе в отпуск заради предстоящите на 9 юни парламентарни и европейски избори. Това означава, че евентуалното приемане на новия ЗСВ ще се случи най-рано през лятото. Проектът беше разработен от екипа на бившия правосъден министър Атанас Славов и беше сред основните приоритети на подалото оставка правителство на Николай Денков.

В понеделник от правосъдното министерство съобщиха, че удължаването на срока се налага заради множество предложения за корекции в проекта, получени от съдебните органи и съсловните организации на магистратите. От миналата седмица министерството се ръководи новия служебен министър Мария Павлова, която досега беше заместничка на временния главен прокурор Борислав Сарафов.

Промените в Закона за съдебната власт са необходими, за да бъдат регламентирани нововъведенията, прокарани с конституционната поправка, прокарана от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС през декември 2023 г. Основно те предвиждат разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на два отделни органа - един за съдиите и един за прокурорите и следователите.

Сред въпросите, които ЗСВ трябва попадат следните неща:

  • правомощия на новите Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет;
  • нови изисквания при избора на членовете на двата съвета;
  • преформулиране на правомощията на прокуратурата и свиване на ролята на главния прокурор;
  • подобряване на конкурсите за повишение на магистрати и на процедурите за тяхното наказване;
  • ограничаване на практиката за командироване на магистрати чрез заобикаляне на конкурсите за повишение;
  • нови изисквания за избор на главен съдебен инспектор и подчинените му инспектори.

Първото обществено обсъждане по новите текстове се проведе на 26 март. Предстои проектът за нов Закон за съдебната власт да бъде внесен в парламента, но преди това той може да бъде преработен от новия ръководен екип в правосъдното министерство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG