Връзки за достъпност

Извънредни новини

ПП предложи Никола Минчев за водач на евролистата и започва преговори с ДБ


Никола Минчев
Никола Минчев

„Продължаваме промяната“ номинира Никола Минчев за водач на листата за европейските избори и започва преговори с коалицията „Демократична България“ за общо явяване, съобщи съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) Кирил Петков.

Новината идва малко повече от 4 месеца преди Европейските избори, които в България ще се проведат на 9 юни. България изпраща 17 народни представители. ПП и ДБ се коалираха за парламентарните избори през април 2023 г., където получиха втори резултат, както и за местните избори през есента.

Петков каза, че идеята е "цялата демократична общност да е заедно и водена от Никола Минчев да има един силен глас в Европейския парламент (ЕП)".

"Това са първи европейски избори за ПП и затова нашата цел е да имаме сериозно и качествено представителство в ЕП", каза Минчев. "Нашата силна увереност е, че трябва да бъдем единни отново и да не разделяме гласоподавателите, които са ни подкрепили вече, както на парламентарните, така и на местните избори", каза Минчев.

От думите на Минчев се разбра. че бъдещите депутати от ПП-ДБ може да са в различни европейски семейства в европейския парламент. Минчев добави, че това изобщо не засяга съвместното явяване сега.

В "ДБ" има три партии: ДСБ, които са членове на ЕНП; "Зелено движение" са членове на Европейската зелена партия; "Да, България" тепърва започва дебат за избор на европейско политическо семейство, като е възможно да поискат влизане в ЕНП, заради ДСБ. Член на ЕНП е и ГЕРБ. В същото време ПП има намерение да стане пълноправен член на европейското либерално семейство, където членове са ДПС.

Приоритетите, за които Минчев и колегите му ще работят, са фокусирани около европейски доходи за европейска България, силна икономика в чиста природа, върховенството на правото, както и продължаващите усилия в България за борба с корупцията да бъдат отчетени на европейско ниво. Защитена България със силна армия в рамките на ЕС, също ще бъде сред акцентите на бъдещите евродепутати на ПП .

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG