Връзки за достъпност

Извънредни новини

"С тежка артилерия". Русия обстреля украинския Никопол на фона на нова вълна от атаки с дронове


Снимка от една от първите атаки на Русия срещу Никопол, юни 2023 г.
Снимка от една от първите атаки на Русия срещу Никопол, юни 2023 г.

Двама души са ранени в град Никопол в украинската област Днепропетровск след обстрел на руските сили в сряда. Това съобщи началникът на областната военна администрация Сергий Лисак. Според информацията противовъздушната отбрана на Украйна продължава да се бори с нова вълна от руски дронове.

Новината идва на фона на многократните удари с дронове, насочвани от руските военни към Никопол. От началото на войната на Русия срещу Украйна, която започна през февруари миналата година, ударите причиниха десетки жертви сред цивилните и щети по инфраструктурата на града.

„От снощи четири пъти окупаторите са обстрелвали района на Никопол с тежка артилерия“, написа Лисак в Телеграм.

Той добави, че двама цивилни са ранени, а осем къщи, превозни средства и газопроводи са били повредени. Заради обстрела са били унищожени и електропроводи, което е оставило повече от 1200 семейства без електричество.

Същевременно в сряда украинската противовъздушна отбрана каза в свое изявление, че Русия е предприела многостранна атака с ирански дронове срещу няколко региона през нощта. Всичките 14 безпилотни летателни апарата са били свалени.

Дроновете са били унищожени над регионите на Днепропетровск, Запорожие, Киев, Житомир, Виница и Хмелницки. Руска крилата ракета е паднала в района на Запорожие, без да е достигнала целта си, но е нанесла щети по инфраструктурата, съобщиха още украинските власти.

Същия ден министерството на отбраната на Русия каза, че неговите части за противовъздушна отбрана са унищожили три украински дрона над окупирания Крим, както и четири украински военноморски дрона.

От министерството добавят, че четирите военноморски дрона са били унищожени в западната част на Черно море, докато са се насочвали към Крим.

Твърдението не може да бъде независимо потвърдено.

На бойното поле украинските сили съобщиха за 48 сражения от близко разстояние по фронтовата линия през последните 24 часа.

Генералният щаб на украинската армия каза, че руските атаки са били отблъснати в района на Донецк в посока Лиман, Бахмут и Авдиивка.

Украинската Закарпатска бригада съобщава, че е ударила сграда в село Кумачово в източния контролиран от руски сили район на Донецк на 19 ноември, взимайки 25 жертви. Твърдението не може да бъде независимо потвърдено.

В Бахмут, който премина през месеци на тежки боеве по-рано тази година, преди да падне в ръцете на Москва, украинските сили провеждаха настъпателни операции, допълниха от генералния щаб.

Последните информации за развитието на бойното поле идват, след като във вторник Германия обеща още 1,3 милиарда евро военна помощ за Украйна. Тя ще включва още четири мощни системи за противовъздушна отбрана IRIS-T, както и артилерийски боеприпаси. Това съобщи министърът на отбраната Борис Писториус по време на посещение в Киев.

Германия е вторият по големина дарител на отбранителна помощ за Киев след Съединените щати. Три модерни системи IRIS-T вече бяха предоставени на Украйна, като последната от тях беше доставена миналия месец.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG