Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гимназистка за 12 години. Нина Добрев, която е готова да прави неочакваното


Актрисата Нина Добрев
Актрисата Нина Добрев

Тя става известна като звезда в тийнейджърски сериали, но в един момент те вече не са ѝ достатъчни. Когато разбира, че не иска да взима повече роли на гимназистки, се впуска в проекти от целия спектър на киното. Днес Нина Добрев навършва 35 години. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Човек и вампир, бременна ученичка и жена, която лъже, че е болна от рак. Това са само част от образите, в които канадската актриса от български произход Нина Добрев се е превъплъщавала през годините.

Нина Добрев е родена на 9 януари 1989 г. в София - само няколко месеца преди началото на прехода от социализъм към демокрация, който прави възможни връзките на България със Запада.

Рожденото ѝ име е Николина Добрева. Баща ѝ е компютърен специалист, а майка ѝ - художничка. Когато е само на две години, Нина се мести със семейството си в Канада и до 20-годишна възраст живее в Торонто, Онтарио.

„Всяко лято се връщахме в България и пътувахме до Турция, Румъния и всички съседни страни, така че определено се запалих по пътешествията още в ранна възраст“, разказва за детството си Нина, цитирана от филмовия сайт IMDB.

„Имах привилегията да опозная много култури и да срещна хора от всички сфери на живота“, казва тя.

От малка Нина показва, че има талант и желание да се занимава с различни изкуства - танци, музика, изобразително изкуство и актьорска игра.

Има страст и към спорта - обича да играе футбол и волейбол, да плува, да кара сноуборд и да язди коне. Дълго време тя се е занимавала с гимнастика и е представяла Канада на много международни състезания.

Нина Добрев с награда от Teen Choice Awards за „Дневниците на вампира“, 16 август 2015 г.
Нина Добрев с награда от Teen Choice Awards за „Дневниците на вампира“, 16 август 2015 г.

В крайна сметка обаче актьорството взима превес. До първите стъпки в кариерата си Нина стига, след като работи като модел и снима реклами. Тези изяви ѝ печелят първите прослушвания за филми и сериали, пише IMDB.

През 2006 г. Нина получава ролята на Мия Джоунс в сериала „Деграси: Следващото поколение“. Той проследява живота на тийнейджъри от гимназия в Торонто и засяга теми като тормоза в училище, домашното насилие, расизма, хомофобията и психичните заболявания.

Героинята на Нина в сериала развива кариера като модел, но засяга и по-сериозен въпрос - този за бременността в тийнейджърска възраст, тъй като тя е забременяла и е родила дете само на 13 години.

В „Деграси“ актрисата участва до 2009 г., когато на хоризонта се появява сериалът по книжната поредица на Ел Джей Смит „Дневниците на вампира“. С главната си роля в него Нина Добрев се превръща в истинска тийнейджърска звезда.

Сериалът разказва историята на Елена Гилбърт - младо момиче, което тъкмо е изгубило родителите си в автомобилна катастрофа. Скоро след това Елена се оказва в любовен триъгълник с двама братя вампири - Стефан и Деймиън Салваторе.

Главните актьори в сериала „Дневниците на вампира“ - Иън Сомърхолдър (Деймиън Салваторе), Нина Добрев (Елена Гилбърт) и Пол Уесли (Стефан Салваторе), 8 август 2010 г.
Главните актьори в сериала „Дневниците на вампира“ - Иън Сомърхолдър (Деймиън Салваторе), Нина Добрев (Елена Гилбърт) и Пол Уесли (Стефан Салваторе), 8 август 2010 г.

Освен Елена в „Дневниците“ Нина играе и няколко други роли, като най-известна е тази на Катрин Пиърс.

Когато си спомня за работата по сериала, Нина Добрев я нарича „предизвикателна“.

„Цялото шоу беше предизвикателство по различни начини през шестте години, които прекарах в него. Никога не ми беше скучно, никога не се чувствах изчерпана. Винаги идвах на работа развълнувана и очаквах с нетърпение следващото нещо, което трябваше да направя“, казва актрисата, цитирана от IMDB

Успоредно с участието си в сериала Нина печели роли и в няколко филма. В младежката романтична драма „Предимствата да бъдеш аутсайдер“ (2012) тя играе сестрата на главния герой Чарли - Кендис. Във филма участва и актрисата Ема Уотсън, която е приятелка на Нина.

Две години по-късно Нина има поддържаща роля в комедията „Нека сме ченгета“ (2014).

Нина Добрев с други актьори от филма „Предимствата да бъдеш аутсайдер“, 10 септември 2012 г.
Нина Добрев с други актьори от филма „Предимствата да бъдеш аутсайдер“, 10 септември 2012 г.

Актрисата обаче успява да се посвети на големия екран едва след като напуска „Дневниците на вампира“. Решението за това тя взима през 2015 г. след шестия сезон на сериала. Обяснява го с желанието си за нови предизвикателства и възможности.

„В реалния живот ходих в гимназия, после бях в гимназията на „Деграси“, а след това изкарах четири години като Елена. 12 години са много време за ходене на училище“, казва Нина, цитирана от IMDB.

„Трябва да се дипломирам! Вече съм готова да вляза в реалния свят.“

Нина споделя, че е израснала благодарение на „Дневниците“. „Бях бебе, когато започнах, а сега съм жена. Имам чувството, че съм научила толкова много и съм пораснала благодарение на всеки човек, с когото съм работила. Те са ме направили това, което съм.“

Всичко обаче е до време, смята Нина Добрев, която на 26 години вече не иска да бъде тийнейджърка. „Искам да играя по-възрастни роли, да се предизвиквам, да работя с велики режисьори и да разказвам невероятни истории“, казва тя за бъдещите си амбиции.

Нина Добрев на церемонията по връчване на наградите „Оскар“ през 2017 г.
Нина Добрев на церемонията по връчване на наградите „Оскар“ през 2017 г.

Още през 2017 г. излизат няколко филма с участието на Нина като следващата стъпка в нейната актьорска кариера. В екшън лентата „Трите хикса: Отново в играта“ тя си партнира с Вин Дизел и Самюел Л. Джаксън, а в римейк на филма „Линия на смъртта“ играе заедно с Кийфър Съдърленд и Елиът Пейдж.

Редом до Ейса Бътърфийлд и Мейзи Уилямс Нина участва в още една младежка драма - лентата „Тогава дойде ти“ (2018). През същата година излиза „Кучешки дни“, в който Нина играе заедно с Ванеса Хъджънс, Ева Лонгория и други познати актьори.

Продукцията на Нетфликс „Любов и лъжи“ (2021) слага Нина в ролята на жена, която се влюбва в мъж през приложение за запознанства, но разбира, че той я е измамил.

През 2023 г. актрисата отново получава главна роля - този път във филма „Внимавайте какво си пожелавате“, в който героинята ѝ лъже, че е болна от рак, за да привлече вниманието на приятелките си.

„Нещата, които искам да правя, не са непременно тези, които се очакват от мен“, казва още Нина. И се устремява към следващите предизвикателства.

  • 16x9 Image

    Катерина Василева

    Катерина Василева е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. В момента изучава "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социални и политически теми, култура, медийна грамотност и права на жените.

Форум

XS
SM
MD
LG