Връзки за достъпност

Извънредни новини

"История за изкупление". Робърт Дауни Джуниър, който избра киното пред наркотиците


Робърт Дауни Джуниър позира с наградата си "Златен глобус"
Робърт Дауни Джуниър позира с наградата си "Златен глобус"

Той е Железният човек и един от най-успешните актьори в Холивуд. Дълго време обаче в неговия живот наркотиците и кариерата вървят ръка за ръка.

Той е само на пет години, когато баща му го въвежда в света на Холивуд. Впоследствие обаче му показва и света на наркотиците.

След поредица от възходи и падения Робърт Дауни Джуниър печели битката със зависимостите. Днес той е смятан за един от най-добрите актьори в Холивуд с четири награди „Златен глобус“ и две номинации за „Оскар“.

Дауни Джуниър спечели четвъртия си „Златен глобус“ в неделя за поддържащата си роля на Люис Щраус във филма „Опенхаймер“.

Той израства в Ню Йорк в семейство на артисти - баща му е известен режисьор, а майка му - актриса. Още на пет Дауни Джуниър получава първата си роля във филм на баща си.

През 70-те години на миналия век бащата на Робърт Дауни Джуниър е под светлините на прожекторите. Това дава възможност на сина му да присъства на някои от най-големите партита по това време. Пред Венити Феър той разказва, че когато е на шест или седем години пуши първата си цигара с марихуана заедно с баща си.

Заедно с това той започва и актьорската си кариера. На 7-годишна възраст идва вторият му филм - „Палатът на Мезар“, където играе заедно с майка си. Талантът и кариерата му се развиват постепенно и той учи от всички около себе си.

„От г-н Джелисън, учителят по театрално изкуство в гимназията в Санта Моника. Или от Рамон Естевес, брата на Чарли и Емилио, който ме научи да танцувам степ за „Оклахома“. Преди да дойда на Запад, в гимназията „Саймън Барух“ играехме [мюзикъла] „Коса“, разказва Дауни Джуниър пред Венити Феър.

Актьорът играе поддържащи роли в няколко филма, включително в „Нечиста наука“ от 1985 г. Това води до участие в комедийното телевизионно шоу „На живо в събота вечер“, което продължава да се излъчва и до днес.

Големият пробив за него е през 1987 г. Тогава Дауни Джуниър влиза в главната роля във филма „Свалячът“. Критиците го забелязват и започват да го наричат най-талантливия актьор на своето време. Същата година излиза и филмът „На дъното“, който променя отношението на Дауни Джуниър към наркотиците и алкохола.

„Играех наркозависим и за мен ролята беше като призрак на бъдещето. Героят беше преувеличение на самия мен. След това нещата се промениха и в някои отношения аз се превърнах в преувеличение на героя“, казва Дауни пред Гардиън през 2003 г.

През 1992 г. Дауни Джуниър влиза в ролята на Чарли Чаплин, за което получава първата си номинация за „Оскар“.

През 1996 г. полицаи го спират за превишаване на скоростта. В колата му обаче откриват хероин и кокаин, а това му носи далеч по-големи последствия. Той е изпратен в рехабилитационна клиника, откъдето бяга. Отива във втора, но бяга и от там. През 1999 г. получава присъда от 36 месеца затвор.

Робърт Дауни Джуниър на първата си публична поява, след като е освободен от затвора.
Робърт Дауни Джуниър на първата си публична поява, след като е освободен от затвора.

Една година след това той е освободен предсрочно. Кариерата му не приключва заради присъдата. Веднага след като излиза, той подписва договор за участие в сериала „Али Макбийл“, за който получава първия си „Златен глобус“ за поддържаща роля.

По-късно същата година обаче Робърт Дауни Джуниър отново е хванат с наркотици. Въпреки това получава договор и за втория сезон на „Али Макбийл“. През 2001 г. е видян да скита бос в Калифорния, поради което компанията „Фокс“ прекратява договора му. След това той изпитва трудности да намери нова роля.

Дауни Джуниър обаче получава още един шанс, след като Мел Гибсън го кани в своя филм - „Пеещият детектив“, който излиза през 2003 г.

„Всички бяха готови да го отпишат, а това беше трудно да се гледа, защото той е толкова талантлив“, казва Гибсън пред Венити Феър.

Тази роля отново отваря пътя на Дауни Джуниър към Холивуд. Той участва във филма на Джордж Клуни „Лека нощ и късмет“, както и в „Камера потъмняла“.

Официално не е известно кога точно актьорът спира наркотиците. От негови интервюта става ясно, че това вероятно се случва през 2003 г., след като Мел Гибсън му дава възможност да се завърне в киното.

„Случи се така, че се оказах в една ситуация за последен път и си казах: „Знаеш ли какво? Не мисля, че мога да продължавам по този начин“. И потърсих помощ“, казва той пред Опра Уинфри през 2014 г.

В годините след това за него идват знакови филми като „Железният човек“, „Шерлок Холмс“, „Шерлок Холмс: Игра на сенки“, „Отмъстителите: Краят“, а през 2023 г. и „Опенхаймер“.

Робърт Дауни Джуниър заедно с фигура на Железния човек
Робърт Дауни Джуниър заедно с фигура на Железния човек

Робърт Дауни Джуниър е чист повече от 21 години и казва, че пътят му към дълготрайното възстановяване е започнал с нещо просто - с молба за помощ.

През 2022 г. излиза неговият филм, посветен на баща му, в който той разказва за огромното влияние, което Дауни Старши е имал върху живота на сина си - както добро, така и лошо.

„Това е нещо като история за изкупление, която няма щастлив край, но е забавна. А това са любимите ми истории“, казва Дауни Джуниър, цитиран от списание Пийпъл.

Освен с актьорско майсторство и продуциране на филми днес той се занимава и с филантропия. През 2020 г. Робърт Дауни Джуниър съобщава, че основава организацията си The Footprint Coalition, чиято цел е да използва нанотехнология и роботи за почистването на планетата.

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

Форум

XS
SM
MD
LG