Връзки за достъпност

Извънредни новини

Триумф на "Опенхаймер" и сериала "Наследници". При кого отидоха наградите "Златен глобус"


Част от актьорите в сериала „Наследници“
Част от актьорите в сериала „Наследници“

Филмът „Опенхаймер“ на режисьора Кристофър Нолан е големият победител на тазгодишните награди „Златен глобус“, съобщи Би Би Си. Сериалът „Наследници“ пък спечели най-много отличия при телевизионните категории, след като миналата година излезе последният му четвърти сезон.

Новината за наградите идва след година на стачки в средите на американската киноиндустрия. През 2023 г. хиляди филмови и телевизионни сценаристи и актьори в САЩ протестираха за по-високо заплащане, което доведе до забавянето на работата по много филми и сериали.

Нолан спечели наградата за най-добър режисьор за лентата, която разказва за бащата на атомната бомба Робърт Опенхаймер. Килиън Мърфи беше отличен за главната си роля във филма, а Робърт Дауни Джуниър взе наградата за поддържаща мъжка роля.

Лентата спечели и „Златния глобус“ за най-добра оригинална песен.

„Наследници“ триумфира в категорията за най-добър драматичен сериал. В него се разказва за властовите отношения в богатото американско семейство Рой, което притежава голяма медийна корпорация. Трима от актьорите в сериала също получиха статуетки за изпълненията си.

Филмът „Барби“ на режисьорката Грета Гъруиг спечели наградата за касови постижения, след като отчете печалба от 1,4 млрд. долара в световен мащаб след премиерата си през лятото на 2023 г.

При „Анатомия на едно падане“ на режисьорката Жюстин Трие отидоха отличията за най-добър чуждоезичен филм и най-добър сценарий. Лентата разказва за жена, заподозряна в убийството на съпруга си. Единственият свидетел на смъртта на мъжа е незрящият син на двойката.

Килиън Мърфи и Робърт Дауни Джуниър
Килиън Мърфи и Робърт Дауни Джуниър

Още два филма - „Задържаните“ (The Holdovers) на Александър Пейн и „Клети създания“ на Йоргос Лантимос получиха по две стауетки.

Първият стана победител в категориите за поддържаща женска роля и най-добра мъжка роля в мюзикъл или комедия.

Вторият спечели „Златния глобус“ за най-добър филм в категория мюзикъл или комедия и донесе на Ема Стоун награда за най-добра главна женска роля.

Най-новият филм на Мартин Скорсезе също беше отличен в тазгодишните награди. „Убийците на цветната луна“ получи наградата за най-добра главна женска роля в драматичен филм за изпълнението на Лили Гладстоун.

Лили Гладстоун стана първата актриса от коренното население на САЩ с награда „Златен глобус“, 7 януари 2024 г.
Лили Гладстоун стана първата актриса от коренното население на САЩ с награда „Златен глобус“, 7 януари 2024 г.

Тя стана първата актриса от коренното население на САЩ, която е носителка на „Златен глобус“.

Наградите „Златен глобус“ се раздават в началото на всяка година в САЩ и отличават филми и телевизионни програми.

На кино в розово. "Барбенхаймер" чупи рекорди
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG