Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Независим дух". Стив Бушеми и връзката между сцената и пожарната


Стив Бушеми
Стив Бушеми

Той често се превъплъщава в ролята на чудак или престъпник, докато в реалността е готов да сложи униформата на пожарникар. Стив Бушеми днес навършва 66 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

Сещате се за герои, които говорят бързо, често са страхливи, но това не им пречи да се занимават с престъпна дейност. Ако имате чувството, че те винаги се играят от един актьор най-вероятно сте гледали поне няколко от 125-те телевизионни или кино продукции, в които Стив Бушеми се превъплъщава.

Той често не е главният персонаж, но това не пречи ролите му да са сред най-запомнящите се. Бил е стиснат, саркастичен престъпник („Кучета в резерв“), гръмогласен, нахален престъпник („Фарго“), хеви метъл рокер, превърнал се в нещастен престъпник („Въздухари“), и човек, чието единствено престъпление е, че има твърде много мнения за джаза („Призравен свят“).

Стив Бушеми предпочита малки роли в независими продукции, а често се появява и във филми на Джери Брукхеймър, Куентин Тарантино и братя Коен.

"Винаги е забавно да се занимаваш с независимо кино, защото вярвам, че това е животът на киното. Става дума за сценаристи и режисьори, които наистина имат собствено виждане, а това е трудно.“, казва актьорът в свое интервю.

Стив Бушеми е роден на 13 декември 1957 г. в Бруклин, Ню Йорк и има трима братя. В началото на 1980-те той работи и като пожарникар в в нюйоркската пожарна в продължение на 4 години

Първата си главна роля получава във филма на Александър Рокуел от 1992 г. „В затруднение “. През същата година името му става световноизвестно след участието му в първия режисьорски филм на Куентин Тарантино - "Кучета в резерв".

Бушеми е носител на награди за поддържаща роля като „Еми“, „Златен глобус“ и „Независим дух“.

Между актьор и пожарникар

След като завършва гимназия по настояване на бащата си той и тримата му братя изкарват изпит за държавна служба. Според таткото това бил пътят към стабилна и достойна работа.

Въпреки това младият Стив продължава да посещава уроци по актьорско майсторство, които плаща с пари, получени след инцидент. На четиригодишна възраст е блъснат от автобус, а на осем години е блъснат от кола.

В продължение на четири години е разкъсан между пожарната и сцената. Бушеми крие от колегите си участията си в театъра. За този период от живота си той казва, че се е чувствал като аутсайдер, който не е успявал да се впише нито сред колегите си в пожарната, нито сред актьорите.

Това чувство остава в него и години по-късно, когато режисира епизод от мафиотската драма на HBO „Семейство Сопрано“. Актьорът си спомня, че си е мислел „О, Боже мой. Не ми е тук мястото. Защо ще ме слушат?“. И до днес „Борови гори“ се приема за един от най-добрите епизоди в сериала.

„Добра работа“

В дните след атаката на 11 септември той отново е сред действащите лица, но този път не от сцената, а сред руините на Световния търговски център. Тогава той се завръща към старата си работа като пожарникар.

Стив Бушеми се присъединява към сборна бригада и в продължение на пет дни дава по 12-часови смени, за да помогне на бившите си колеги в търсенето на оцелели и разчистването на града.

"Когато бях пожарникар, бях в много горящи сгради. Беше страхотна работа, единствената, която съм имал, и която може да се сравни с тръпката от актьорската игра.", казва Стив Бушеми.

През 2014 г. Бушеми продуцира документалния филм на HBO "Добра работа" с интервюта, направени от самия него. Филмът предлагат поглед отвътре към това какво означава да си пожарникар в Ню Йорк.

Той играе главна роля в хитовия и награждаван сериал на HBO "Престъпна империя".

Форум

XS
SM
MD
LG