Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нургюл Салимова направи реми и във втората партия на финала. Следва тайбрек в понеделник 


Втората партия от финала между Нургюл Салимова и Александра Горячкина продължи близо шест часа.
Втората партия от финала между Нургюл Салимова и Александра Горячкина продължи близо шест часа.

Българската международна гросмайсторка Нургюл Салимова направи реми и във втората партия от финала на Световната купа за жени срещу рускинята Александра Горячкина, която играе под неутрален флаг. Двете направиха реми и в събота, затова следва тайбрек по бърз шах от 14:00 часа българско време в понеделник.

Салимова започна партията с белите фигури и имаше предимство, но постепенно Горячкина успя да навакса и в един момент беше с кон повече и времево предимство. Така в 118-ия ход се стигна до реми. Битката между двете шахматистки продължи близо шест часа.

Регламентът за утрешния решаващ ден предвижда два тайбрека, в които има времеви контрол от 25 минути с 10 секунди добавка за всеки ход. Ако и след тях не се стигне до победа за една от шахматистките, те ще изиграят още два тайбрека, в които ще има времеви контрол от 10 минути плюс 10 секунди, след това - нови две партии с ограничение от 5 минути плюс 3 секунди.

Ако Салимова и Горячкина продължат с ремитата, последната партия от тайбрека ще се изиграе при времеви контрол от 3 минути с добавка 2 секунди, докато бъде излъчена победителка.

С класирането си на финала на Световната купа българката спечели право да участва и в турнира на претендентките за световната титла през април 2024 г. В него ще участват осем шахматистки, които ще определят претендентката, която да се изправи срещу китайката Дзю Уъндзюн през 2025 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG