Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Твърде бавно прогледнахме". Съветник на Обама каза, че САЩ са подценили Путин преди и след окупацията на Крим


Владимир Путин и Барак Обама през 2013 г.
Владимир Путин и Барак Обама през 2013 г.

Администрацията на президента на САЩ Барак Обама е трябвало да реагира по-бързо и да се противопостави по-решително на действията на Владимир Путин при завръщането му на президентския пост през 2012 г. и след анексията на полуостров Крим през 2014 г. Това каза бившият заместик съветник по националната сигурност на Обама Бен Роудс в интервю за телевизия Кърънт Тайм.

Барак Обама беше президент на САЩ в два мандата между януари 2009 и януари 2017 г. Именно в този период през 2012 г. Владимир Путин се върна за трети мандат като президент на Русия, след като от 2008 г. заемаше премиерския пост в страната.

По време на управлението на Обама и малко след връщането на Путин като президент, Русия за първи път нападна Украйна, окупира и незаконно анексира полуостров Крим, а подпомагани от Москва проруски сепаратисти окупираха Донецк и Луганск в Източна Украйна.

Това се случи непосредствено след протестите в Киев в края на 2013 г. срещу тогавашния украински президент Виктор Янукович, станали известни като Евромайдан.

Пред Кърънт Тайм Роудс говори за свои спомени от срещи с Путин от 2012 г., на които руският президент непрестанно е говорил за „обиди“ и „унижение“, които САЩ са нанесли на Русия. По думите на Роудс това е бил сигнал за обръщането на Путин към „още по-голяма степен на национализъм и авторитаризъм“, което от своя страна е трябвало да предизвика много по-голяма тревога в американската администрация.

„Мисля, че твърде бавно прогледнахме за това колко по-различен стана той. Трябваше да осъзнаем, че това е различен Путин, който иска да покаже колко силен мъж е и да демонстрира, че се противопоставя на САЩ и Запада по начин, който според него „възстановява някакво загубено величие на Русия“.

Според Роудс протестите при преизбирането на Путин за президент през 2012 г. са го превърнали в „много по-агресивен“ лидер, обградил се още повече с хора, които приемат всяка негова дума. Бившият съветник на Обама каза още, че според него всичко това е допринесло Путин да поема много повече рискове, най-големият от които е свързан с действията му срещу Украйна.

На въпрос дали администрацията на Обама е можела да направи повече, за да се противопостави на окупирането на Крим и Донбас от Русия, Роудс каза, че „едва ли е щяло да има голяма разлика, предвид реалностите на световната политика и психологията на Путин“.

„Никога не съм имал усещането, че този човек може да изпита каквото и да е ниво на емпатия за хора, които страдат. Това е патология“, каза Роудс по повод реакциите на Путин по време на конфликта и последвалата хуманитарна криза в Сирия през 2011 г.

След незаконната окупация и последвала незаконна анексия на полуостров Крим през 2014 г. ЕС и САЩ наложиха санкции на хиляди руски граждани, сред които и високопоставени политици, както и на стотици руски дружества. Те обаче бяха значително по-леки в сравнение със санкциите, които бяха наложени след началото на руската инвазия в Украйна през 2022 г.

Като мотив за анексията на Крим през 2014 г., както и за началото на войната в Украйна през 2022 г. Владимир Путин посочи разрастването на НАТО, както и това, че според него териториите на Крим и Украйна са исторически руски земи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG