Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заседанията на общинските съвети ще се излъчват на живо в интернет, реши парламентът


Заседание на излъчвано на живо заседание на Столичния общински съвет от 13 ноември 2023 г.
Заседание на излъчвано на живо заседание на Столичния общински съвет от 13 ноември 2023 г.

Всяко открито заседание на общинските съвети в страната ще се излъчва в реално време на интернет страницата на местния парламент или общината. Това реши парламентът с окончателното приемане на промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Досега решенията на общинските съвети ставаха известни от стенограми, публикувани след заседанията. И сега заседанията от някои големи градове като София и Пловдив се излъчват на живо, но не беше задължително. С приетите промени се цели да се даде повече прозрачност при взимането на решения.

Промените в закона за местната администрация бяха инициирани от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и получиха подкрепата на всички политически сили. Те влизат в сила от 1 февруари, с изключение на текстовете, свързани с онлайн излъчването, които влизат в сила от 1 юли.

Записите от заседанията ще се съхраняват на съответната интернет страница.

На живо в интернет ще се излъчват и заседанията на комисиите в общинския съвет.

Отхвърлен беше текстът, който предвиждаше решенията на общинския съвет, взети в открити заседания, да се приемат с поименно гласуване и това да се отразява в протокола от сесията.

Според Николай Нанков от ГЕРБ и в момента, с решение на общинския съвет, точките може да се гласуват поименно.

Според Коста Стоянов от "Възраждане" промените в общите устройствени планове са един от примерите за стратегически документи, при които трябва да има поименно гласуване.

"Публикуването на дадени документи може да се окаже неетично и незаконосъобразно. Може да има лични данни, търговски тайни", каза Марин Маринов от ГЕРБ.

Промените в закона задължават още общинските съвети да публикуват предварително дневния ред на предстоящите си заседания в копируем формат. Те ще трябва да създадат и публичен електронен регистър на питанията на общинските съветници към кмета и отговорите на тях.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG