Връзки за достъпност

Извънредни новини

Омбудсманът настоя за проверка на отказа за закрила на иранец със смъртна присъда


Иранецът Алиреза Хасан Бейги Ризи
Иранецът Алиреза Хасан Бейги Ризи

Омбудсманът Диана Ковачева е поискала МВР и Държавната агенция за бежанците (ДАБ) да проверят случая с ирански гражданин, осъден на смърт в Иран, който България заплашва да депортира обратно в родината му. Това съобщиха от пресцентъра на омбудсмана пред Свободна Европа.

Става въпрос за Алиреза Хасан Бейги Ризи, който е приел християнството, и е преследван в Иран заради проповядването му. Строгото религиозно законодателство на Иран не разрешава разпространението в страната на други религии освен исляма.

След като българските институции отхвърлят първата му молба за международна закрила, Ризи подава нова, като представя документи, че междувременно е бил осъден на смърт в Иран. ДАБ обаче отново отхвърля молбата.

В петък от пресцентъра на омбудсмана Диана Ковачева съобщиха, че още във вторник са изпратили писма до ДАБ и Дирекция "Миграция" към МВР с искане двете институции да проверят отново случая.

Ковачева настоява да се извърши "задълбочена проверка, включително в контекста на забраната за извеждане в държава, в която лицето е застрашено от смъртно наказание".

"Очаквам да ме информирате с каква информация разполагате относно евентуалните рисковете за живота и здравето на г-н Хасан след неговото депортиране в Иран", се казва още в писмата.

Към момента иранският гражданин е принудително настанен в центъра от затворен тип в Бусманци, който е под управлението на Дирекция "Миграция". Според адвоката на Ризи оттам той може да бъде депортиран в Иран.

При друг случай на ирански гражданин, кандидатстващ за закрила в България преди време, съдът отсъди, че той не трябва да бъде екстрадиран в родината си. Подобно на сегашния случай с Ризи, тогава ставаше въпрос за иранец, който се е отказал от исляма и е приел християнството. Тогава съдът прецени, че връщането му в Иран би поставило живота му в опасност заради заплаха от религиозно преследване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG