Връзки за достъпност

Извънредни новини

Опозицията в Турция печели местните избори. Защо избирателите наказаха Ердоган


Поддръжниците на опозиционната Републиканска народна партия празнуват пред главната сграда на общината в Истанбул след изборите в цяла Турция на 31 март 2024 г.
Поддръжниците на опозиционната Републиканска народна партия празнуват пред главната сграда на общината в Истанбул след изборите в цяла Турция на 31 март 2024 г.

Опозицията в Турция печели местните избори, сочат предварителните резултати в понеделник сутрин. И двата най-големи града - Истанбул и Анкара, преизбраха досегашните си кметове от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП).

Новината идва, след като в неделя в страната десетки милиони турски граждани гласуваха на избори за кметове. Те се проведоха, след като по-рано на президентските избори през 2023 г. опозицията не успя да окаже достатъчно съпротива.

Сега при преброени 99% от бюлетините, опозиционният Екрем Имамоглу води с над 10% пред кандидата за кмет на Истанбул от Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган.

В столицата Анкара опозиционният Мансур Яваш от своя страна има около 28% преднина. Ердоган загуби тези два основни града и на предишните местни избори през 2019 г.

Сега според предварителните данни кемалистката НРП печели и в Измир, Анталия, Мерсин, Одрин, Текирдаг, Чанаккале, Бурса и редица други окръзи.

Общо за цялата страна НРП събира подкрепата на 37,74% от гласоподавателите, а управляващата ПСР - 35,49%. Това означава, че за първи път от 35 години насам основната опозиционна партия води на избори пред формацията на Ердоган с такава разлика, отбелязва Ройтерс.

Какви са реакциите на победителите и победените

"Тази вечер 16 милиона истанбулски жители изпратиха послание на нашите опоненти и на президента", каза след края на изборния ден в неделя победителят в Истанбул Екрем Имамоглу.

"Тези, които не разбират посланието на народа, в крайна сметка ще загубят", добави той пред тълпа от ликуващи свои поддръжници.

Загубата на партията на Ердоган в Истанбул е тежък удар за самия президент, който започна политическата си кариера именно като кмет на града през 1994 г., пише Ройтерс.

В неделя вечерта след края на изборния ден настоящият президент призна, че партията му е загубила "височина" в цялата страна и ще са нужни мерки, за да се отговори на посланието на гласоподавателите. По думите му тези избори представляват "повратен момент".

"Ако сме направили грешка, ще я поправим", каза още Ердоган.

Защо избирателите наказаха Ердоган

Според Мерт Арсланалп, преподавател по политически науки в истанбулския университет Богазичи, това е "най-тежкото изборно поражение" на Ердоган от идването му на власт през 2002 г.

"Имамоглу демонстрира, че може да преодолее дълбоките социално-политически разделения, които определят опозиционния електорат на Турция", коментира Арсланалп пред Ройтерс.

"Това го прави политически най-конкурентния съперник на режима на Ердоган", смята той.

Според анализаторите това, което е накарало избирателите "да накажат" Ердоган този път, са икономическите напрежения в страната, включително инфлацията от близо 70% и забавянето на растежа, причинени от агресивния режим на затягане на паричната политика на ПСР.

"Икономиката беше решаващият фактор", каза Хакан Акбас, старши съветник в Albright Stonebridge Group.

"Турският народ поиска промяна и Имамоглу сега е основният враг на президента Ердоган", добави той.

До победата на опозицията сега се стига, след като по-рано опозиционният алианс от шест партии, сформиран за президентските избори през 2023 г., се разпадна след загубата на кандидата за президент Кемал Кълъчдароглу. Преди това обединената опозиция успя да спечели на местните избори през 2019 г. в основните градове като Истанбул и Анкара.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG