Връзки за достъпност

Извънредни новини

Орбан изрази готовност да смекчи позицията си за помощта за Украйна


Унгарският премиер Виктор Орбан
Унгарският премиер Виктор Орбан

Унгарският премиер Виктор Орбан каза в интервю за френското седмично списание "Поан", че е готов да смекчи позицията си за нов пакет от помощи за Украйна.

Новината идва, след като в неделя Файненшъл таймс съобщи, че Европейският съюз (ЕС) обмисля да удари икономиката на Унгария, ако страната наложи вето върху помощта за Украйна. Въпросът ще бъде обсъден на извънредна среща на върха на ЕС в четвъртък.

Планът е 50 милиарда евро от бюджета на ЕС да бъдат предоставени на Украйна за срок от четири години.

"Унгария е готова да участва във взимането на общото решение от страна на 27-те (страни членки на ЕС), ако бъде гарантирано, че занапред ще решаваме всяка година дали да даваме тези пари, или не. И това ежегодно решение трябва да има същото правово основание, както и сега: то трябва да бъде единодушно", казва Орбан пред "Поан".

Той традиционно се обявява против финансовата и военна помощ за Киев и поддържа добри отношения с Москва от началото на непредизвиканата руска агресия в Украйна през 2022 г.

Унгария беше единствената държава от ЕС, която на срещата на върха през декември блокира въпросните помощи.

В документа, видян от Файненшъл таймс (ФТ), се предлага Брюксел да заплаши Унгария с окончателно спиране на средствата за подпомагане на нейната икономика. Към момента Будапеща получава милиарди евро от общия европейски бюджет.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG