Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейската комисия размрази 900 млн. евро от авансовите плащания за Унгария


Унгарският президент Виктор Орбан
Унгарският президент Виктор Орбан

В четвъртък Европейската комисия (ЕК) одобри на Унгария да бъдат изплатени авансово 900 млн. евро, съобщи Ройтерс.

Парите са част от фондовете за възстановяване на страната след пандемията от коронавирус, които бяха замразени в края на 2022 г. Със задържането на тези плащания ЕК опитва да убеди Унгария да оттегли ветото, което спира помощта за Украйна, пише Ройтерс.

В края на 2022 г. ЕК замрази еврофондове на стойност 6.35 млрд. евро, предназначени за Унгария, заради опасения, че европейските средства могат да бъдат използвани, за да стимулират корупцията в страната. Същевременно страната използва ветото си на страна членка и блокира решенията на ЕС за предоставяне на икономическа помощ на Украйна в размер на 50 млрд. евро до 2027 г. и за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз (ЕС) с Киев.

Новината за изплащането на част от средствата за Унгария идва, след като ЕС е разгледала изменения план за възстановяване на страната на обща стойност 10,4 млрд. евро.

След очакваното изплащане на авансовите средства обаче по-голямата част от сумата ще остане блокирана. Причината е, че те са обвързани с върховенството на закона в страната и Унгария трябва да напредне по въпроси като съдебната реформа, борбата с корупцията и управлението на системите за одит и контрол, за да ги получи.

ЕС за първи път обвърза прилагането на върховенството на закона в страните членки с европейските фондове през 2020 г., а Унгария се превърна в първата страна в 27-членния блок, която трябва да промени законодателството си, за да не загуби финансирането си.

Унгарският премиер Виктор Орбан управлява страната от повече от 10 години. Той поддържа близки отношения с Русия дори и след началото на войната ѝ в Украйна. Същевременно партията на Орбан "Фидес" прокара законопроект за "защита на националния суверенитет" от чужда намеса - стъпка, която увеличи напрежението между Унгария с ЕС.

За над 10 години управление Орбан ограничи правата на мигрантите, ЛГБТИ общността и жените, подчини съдилища, медии, неправителствени организации и академични среди на властта. През 2018 г. разследване на Ройтерс установи, че той насочва средства за развитие на ЕС към свои роднини и приятели.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG