Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нова експертиза ще проверява версията на Орлин Владимиров, осъден за убийството на жена си


Охраната води подсъдимия Орлин Владимиров с белезници в съдебната зала
Охраната води подсъдимия Орлин Владимиров с белезници в съдебната зала

Софийският апелативен съд (САС) назначи допълнителна съдебно-медицинска експертиза по делото за убийството на Евгения Чорбанова, за което на първа инстанция на доживотен затвор бяха осъдени съпругът ѝ Орлин Владимиров и баща му Пламен Владимиров.

Новината за новата експертиза идва, след като беше поискана от защитата на подсъдимите още на първа инстанция на съдебния процес, но тогава беше отхвърлена. Тя трябва да установи механизма на убийството и причините за смъртта на 33-годишната жена, чието тяло беше намерено изхвърлено в куфар в местност край Перник в края на 2021 г.

Целта на адвокатите на Орлин Владимиров - осъден като пряк извършител, е да потвърдят неговата версия, която беше извадена малко преди произнасянето на присъдата. Той призна, че е убил жена си, но отрече да е планирал предварително престъплението, каквото е обвинението и срещу двамата. Мъжът твърди, че при скарване с жена си са паднали и тя си е ударила фатално главата в ръба на шкаф.

Съдебно-медицинска експертиза по делото обаче има други заключения - че жертвата е била удушена чрез омотаване на няколко слоя стреч фолио около главата. Полицаи, разследвали убийството, също свидетелстваха, че Владимиров-младши е признал пред тях, че първо е душил съпругата си с ръце, но не е успял да я убие и затова е използвал фолио.

За изготвянето на експертизата ще се ползват всички данни по делото, резултатите от аутопсията на жертвата и ще установи дали твърдяното от съпруга - че Евгения си е ударила в шкаф, е довело до смъртта ѝ, разпореди САС във вторник, когато се проведе първо заседание по делото на втора инстанция.

Съдът обаче отхвърли искането на адвокатите да се назначи психолого-психиатрична експертиза на Орлин Владимиров, която да установи дали той е бил в състояние на афект или фрустрация при съприкосновението си с жертвата. Отхвърлено беше и искането за още един оглед на дома на двойката в столичния квартал "Лагера", където се смята, че е станало престъплението.

Следващото заседание се очаква да се проведе на 14 май.

През октомври 2023 г. Софийският градски съд присъди и сина, и бащата едно от най-тежките наказания. Въпреки присъдата доживотен затвор обаче, Пламен Владимиров, който беше осъден като помагач, който предварително е знаел за планираното убийство, беше пуснат под парична гаранция. Според магистратите свекърът на Евгения не е препятствал по никакъв начин провеждането на делото досега и от години е във влошено здравословно състояние.

"Искаме доживотен затвор". Какво се случва година след убийството на Евгения
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG