Връзки за достъпност

Извънредни новини

Издирваният с доживотна присъда за двойно убийство Илиян Тодоров вече е в затвора в София


Илиян Тодоров (вляво) в Софийския градски съд.
Илиян Тодоров (вляво) в Софийския градски съд.

Изчезналият преди повече от десетилетие Илиян Тодоров, осъден на доживотен затвор за двойно убийство в столична дискотека, беше екстрадиран от Узбекистан в България в петък вечерта, съобщи прокуратурата. Той кацна в София с полет от Мюнхен, придружаван от служители на "Съдебна охрана". Веднага след това Тодоров беше откаран в Централния софийски затвор.

Това става, след като преди година той беше задържан в Узбекистан. Тодоров беше в неизвестност от 2013 г., когато окончателно беше признат за виновен в убийството на Кирил Въжаров и Васил Александров в несъществуващата вече дискотека "Соло". Тя се намираше до Съдебната палата.

Екстрадицията му стана факт "след серия от разговори между българската и узбекистанската прокуратура, инициирани от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов" през октомври миналата година, уточняват от държавното обвинение.

Тодоров беше задържан през март 2023 г. на летището в узбекистанската столица Ташкент при опит да се качи на полет за Истанбул с фалшиви документи за самоличност. Той получи за това 5-годишна присъда в Узбекистан, но в края на миналата година беше амнистиран и това даде възможност за започване на процедурата по екстрадицията му обратно в България.

Бус на "Съдебна охрана" взе Илиян Тодоров след кацането му на летище София и го откара в Централния софийски затвор.
Бус на "Съдебна охрана" взе Илиян Тодоров след кацането му на летище София и го откара в Централния софийски затвор.

Двойното убийство на Въжаров и Александров беше извършено на 18 парил 2009 г. на метри от Съдебната палата в София. Жертвите бяха наръгани смъртоносно в гърба, а приятелят им Кирил Димитров беше ранен. Четири години по-късно Тодоров беше окончателно признат за виновен от българския съд и получи доживотна присъда.

През 2011 г. състав на Софийския градски съд с председател Румяна Ченалова, оправда Тодоров и го освободи от ареста. Впоследствие Софийският апелативен съд отмени оправдателната присъда и постанови доживотен затвор за Тодоров.

Доживотната присъда беше окончателно потвърдена от Върховния касационен съд в края на 2013 г. Тогава обаче стана ясно, че Тодоров се е укрил. Той направи и обръщениe в Youtube до главния прокурор и писа на правосъдния министър, като се обяви за невинен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG