Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шефът на испанския футбол подаде оставка след непоискана целувка на нападателката Джени Ермосо


Президентът на испанската федерация по футбол Луис Рубиалес прегръща и целува Аитана Бонмати след победата над Англия.
Президентът на испанската федерация по футбол Луис Рубиалес прегръща и целува Аитана Бонмати след победата над Англия.

Президентът на Испанската футболна федерация Луис Рубиалес се оттегли от поста си сам.

Рубиалес целуна по устата испанската нападателка Джени Ермосо на церемонията за награждаването на Световното първенство по футбол за жени на 20 август. Испания стана Световен шампион по футбол за жени.

33-годишната Ермосо заяви, че целувката след победата на Испания над Англия не е била по взаимно съгласие и подаде жалба в съда миналия вторник.

"Чувствах се уязвима и жертва на импулсивно, сексистко, не на място действие без каквото и да е съгласие от моя страна", каза футболистката. "Просто казано, не бях уважавана", каза Ермосо.

Рубиалес твърди, че целувката е била "взаимна и "по взаимно съгласие", но беше временно отстранен от световния ръководен орган на футбола ФИФА.

Рубиалес съобщи, че е подал оставката си на изпълняващия длъжността президент на федерацията Педро Роча в изявление.

"Не мога да продължа работата си", каза Рубиалес в предаването на Пиърс Морган.

46-годишният Рубиас подаде оставка и от поста си на вицепрезидент на изпълнителния комитет на УЕФА.

В петък прокурор подаде жалба във Върховния съд на Испания срещу Рубиалес за сексуално посегателство и принуда, след показанията на Ермосо във вторник.

"След бързото отстраняване, извършено от ФИФА, плюс останалите открити производства срещу мен, е очевидно, че няма да мога да се върна на поста си", пише в изявлението на Рубиалес.

Запитан от Морган дали нещо конкретно го е накарало да подаде оставка, Рубиалес отговори, че е говорил със семейството си и се е вслушал в съветите на приятели.

"Баща ми, дъщерите ми, говорих с тях - те знаят, че не става въпрос за мен - и някои много близки приятели ми казаха: "Луис, трябва да се съсредоточиш върху достойнството си и да продължиш живота си, защото в противен случай ще навредиш на хората, които обичаш, и на спорта, който обичаш", - каза Рубиалес.

Рубиалес изрази надежда, че напускането му ще даде тласък на съвместната кандидатура на Испания с Мароко и Португалия за домакинство на Световното първенство по футбол през 2030 г.

Около 81 играчи на Испания, включително всичките 23-ма носители на Световната купа, заявиха, че няма да играят отново за националния отбор, докато Рубиалес е на поста си.

Спечелилият Световната купа мениджър Хорхе Вилда, смятан за близък съюзник на Рубиалес, беше уволнен на 5 септември в разгара на скандала, а за негов наследник беше обявен Монте Томе.

Политици, футболисти и известни личности се изказаха против Рубиалес, а миналия месец протестиращи се събраха пред централата на федерацията, за да поискат оставката му.

Това не е първият път, в който испанските футболистки имат проблем с ръководството си. През 2022 г. 15 от тях отказаха да играят за отбора. Причината беше треньорът Хорхе Вилда, който беше обвинен за подхода си към тях.

Футболната организация, ръководена от Рубиалес, тогава подкрепи Вилда, а 13 от 15 футболистки не бяха изпратени на Световното първенство.

Преди идването на Вилда през 2015 г. друг треньор беше принуден да подаде оставка, след като 27 години е заемал тази позиция на фона на оплаквания за унизително отношение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG