Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Спечелихме много повече". Непоисканата целувка, от която започва социална промяна


Испанката Дженифър Ермосо празнува с президента на Кралската испанска футболна федерация Луис Рубиалес след победата на Световното първенство за жени.
Испанката Дженифър Ермосо празнува с президента на Кралската испанска футболна федерация Луис Рубиалес след победата на Световното първенство за жени.

Светът говори за женския отбор по футбол на Испания. Причината не е историческата победа на Световното първенство, а една неуместна целувка. Мнозина призовават за оставката на президента на Испанската футболна федерация, но той отказва. Ще последва ли друга, по-голяма промяна в Испания след случая?

Историческа победа, поискана оставка, заплахи за съд и може би началото на движение в Испания, подобно на американското MeToo. Така се развива историята на една неуместна целувка, която привлече вниманието на света и показа как независимо каква позиция заемаш, можеш да станеш обект на сексуално насилие на работното си място.

Става въпрос за испанската футболистка Дженифър Ермосо, която беше целуната по устните от Луис Рубиалес, президент на Испанската футболна федерация (RFEF).

Целувката беше уловена от десетки обективи, тъй като се случи след историческата победа на женския отбор по футбол на Испания на Световното първенство.

Рубиалес първоначално се извини за действията си и от името на двамата каза, че целувката е била взаимна. Ермосо обаче не се съгласи с това твърдение.

Десетки институции вече поискаха оставката на Рубиалес, но вместо да я подаде, той заплаши Ермосо със съд.

Не става дума само за целувка, а за много повече

"Не става дума само за целувка, а за много повече", казва Семра Хънтър, журналистка от Би Би Си. "Това е отражение на случващото се в обществото и на това как сексуалният тормоз, женомразството и мачизмът са били нормализирани твърде дълго".

По данни на Statista за 2019 г. две трети от жените в Испания някога през живота си са били обект на сексуален тормоз на работното си място. При една трета от тях това се е случило и през последната една година.

Често обаче жените не подават сигнали, защото се притесняват от последствията.

Макар Рубиалес да се опитва да оправдае действията си, шансовете не изглеждат на негова страна. Мнозина призоваха да бъде отстранен от поста, а в събота към временното му отстраняване прибегна ФИФА.

Какво точно се случи

На 20 август се проведе финалът на Световното първенство по футбол при жените. Отборът на Испания победи този на Англия с 1:0. Успехът предизвика всеобща еуфория, тъй като за първи път отборът става световен шампион.

По време на церемонията по връчването на медалите испанските футболистки бяха наградени от президента на ФИФА - Джани Инфантино. Те получиха поздравления и прегръдки и от испанската кралица Летисия и принцеса София.

До тях беше застанал и Рубиалес, който посрещна много от футболистките с голяма прегръдка и целувка по бузата. Той направи същото и с Ермосо, но накрая сложи ръцете си на тила ѝ и я целуна по устните. След това тя продъжи нататък.

Във видео, публикувано в социалните мрежи след края на турнира, Ермосо казва "не ми хареса, но какво да направя".

Случката предизвика сериозна реакция в социалните мрежи в Испания. Тя прерасна в протести в подкрепа на Ермосо.

Какво казват Рубиалес и Ермосо

След острата обществена реакция Рубиалес се извини и каза, че целувката е била грешка. По-късно обаче защити действията си. В петък той каза, че целувката е била "спонтанна, взаимна, еуфорична и [направена] със съгласие".

"Изглежда, че това се превърна в буря и затова, ако има хора, които са се почувствали обидени, трябва да кажа, че съжалявам. Няма друг начин, нали?", добави той тогава.

Рубиалес отказа да подаде оставка и каза, че "ще се бори докрай". Освен това се обяви за жертва на лов на вещици от страна на "лъжефеминистки".

По-късно същия ден Ермосо сподели в социалните мрежи, че целувката не е била взаимна.

"Чувствах се уязвима и жертва на импулсивно, сексистко, не на място действие без каквото и да е съгласие от моя страна", каза футболистката. "Просто казано, не бях уважавана."

Реакцията на другите

Още преди изказването на Ермосо Рубиалес беше сериозно критикуван от политици и спортни организации.

Испанският министър-председател Педро Санчес каза, че първоначалното извинение на Рубиалес е било "неприемливо" и "недостатъчно". Заместник министър-председателят Йоланда Диас призова Рубиалес да подаде оставка.

Асоциацията на испанските професионални футболисти поиска Рубиалес да бъде дисциплинарно наказан. Световната асоциация на професионалните футболисти поиска същото, но след изказването му от петък.

Председателят на Висшия съвет по спорта на Испания, агенцията, която контролира спортните дейности в страната, каза, че ще се стреми да отстрани Рубиалес възможно най-бързо. Действието му беше осъдено и от треньора на женския футболен отбор - Хорхе Вилда.

И докато Рубиалес каза, че няма намерение да напуска, вицепрезидентът на RFEF Рафаел дел Амо, който отговаря за женския футбол, подаде оставка.

Самата RFEF застана зад Рубиалес. Тя обвини Ермосо, че е излъгала за инцидента и заплаши нея и други, които разпространяват невярна информация, със съд.

Само ден след речта на Рубиалес обаче ФИФА съобщи, че временно го отстранява.

Другите футболистки от националния отбор на Испания казаха, че няма да играят, докато ръководството на федерацията не бъде сменено.

Мачизмът, който не е от сега

Случаят с Джени Ермосо напомня на 2019 г., когато след двубой българският боксьор Кубрат Пулев целуна репортерката Джени Суши, докато тя му взимаше интервю. Тогава реакцията в България не беше еднозначна и много хора защитиха Пулев.

В България липсва изследване на броя на хората, които са подложени на сексуален тормоз на работното си място. Но по данни на Statista от 2019 г. в Германия, Испания и Великобритания показват, че това се е случвало на около 20-30% от жените през последните 12 месеца. Този процент е най-голям именно в Испания.

В понеделник Йоланда Диас каза, че мъжкият шовинизъм в Испания е "системен". Според нея при инцидента с Рубиалес се е проявил в най-лошата си форма.

"В петък видяхме най-лошото от испанското общество, от структурния мачизъм на тази страна", каза тя след среща с представители на женския футболен съюз Futpro.

Изпълняващата длъжността министър по въпросите на равенството на страната Ирене Монтеро определи случилото се като "форма на сексуално насилие, от която ние, жените, страдаме всекидневно и която досега е била невидима".

Пред Би Би Си Лора Бейтс, основателка на платформата "Всекидневен сексизъм" казва, че този случай е изпратил ужасяващо послание. И то не важи само за Испания.

"Няма значение кой си и какво си постигнал, дори на самия връх на кариерата си, дори с всички доказателства и свидетели: ние пак ще те смажем, ако се осмелиш да се изправиш срещу един могъщ човек", казва тя.

#SeAcabó

Това не е първият път, в който испанските футболистки имат проблем с ръководството си. През 2022 г. 15 от тях отказаха да играят за отбора. Причината беше треньорът Хорхе Вилда, който беше обвинен за подхода си към тях.

Футболната организация, ръководена от Рубиалес, тогава подкрепи Вилда, а 13 от 15 футболистки не бяха изпратени на Световното първенство.

Преди идването на Вилда през 2015 г. друг треньор беше принуден да подаде оставка, след като 27 години е заемал тази позиция на фона на оплаквания за унизително отношение.

Сега обаче ситуацията е различна. Футболистките получават широка подкрепа. "Se Acabó" ("Свърши се") написа в социалните мрежи Алексия Путеяс, която е капитан на националния отбор.

"Бабо, разкажи ми как твоят отбор спечели Световната купа", гласи илюстрация, публикувана в социалните мрежи от Миса Родригес от националния отбор в петък. Бабата отговаря: "Ние не просто спечелихме Световната купа, малката. Спечелихме много повече."

По време на финала на Купата на жените в събота в подкрепа на Ермосо имаше плакати, тениски и транспаранти. #SeAcabó пък изглежда e напът да се превърна в испанското #MeToo - движение срещу сексуалния тормоз, което започна през 2017 г. в САЩ.

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

XS
SM
MD
LG