Връзки за достъпност

Извънредни новини

Едно от десетки хиляди. Босненски сърбин беше осъден за изнасилване по време на войната


Сградата на съда в Сараево, Босна и Херцеговина, 29 февруари 2024 г.
Сградата на съда в Сараево, Босна и Херцеговина, 29 февруари 2024 г.

Босненски сърбин, участвал във войната в Босна в началото на 90-те години на миналия век, е осъден на 6 години затвор за изнасилване на жена през 1992 г. Това реши в четвъртък съдът в босненската столица Сараево.

Югославските войни в периода 1991-2001 г. са най-жестоките военни конфликти в Европа след края на Втората световна война. Тази в Босна и Херцеговина продължава от 1992 до 1995 г. В рамките на три години е извършен геноцид. Умират над 30 хил. босненски военни и още толкова цивилни.

Присъдата от четвъртък е едно от редките съдебни решения срещу извършители на изнасилвания по време на войната, въпреки че по данни на местните власти в онзи период са извършени между 20 000 и 50 000 подобни престъпления.

Осъденият е 57-годишният Раде Груйч, който трябва да плати 5400 долара обезщетение на жертвата. Мъжът засега остава в ареста. Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване пред втора инстанция.

По време на съдебния процес потърпевшата босненка описва подробно изнасилването, което се е случило през май 1992 г. Тя разпознава насилника си в съдебната зала. По думите на прокурорката по делото Елдина Биук двамата са били съседи.

Груйич е арестуван през април 2023 г. Случаят му е един от хилядите, свързани с военни престъпления в Босна. Въпреки това е един от малкото осъдени за изнасилвания по време на войната, попадащи под категорията "престъпления срещу човечеството".

При определянето на присъдата съдът е взел предвид жестокостта на извършеното престъпление и психологическите последици за жертвата. Съобразил се е и с това, че обвиняемият е баща на две деца и досега не е бил осъждан.

В конституцията си Босна няма закон в подкрепа на жертвите по време на войната, включително и тези, които са преживели изнасилване.

През 2010 г. съд за военни престъпления в Белград осъди няколко сърби за извършени престъпления в Зворник. Преди това Международният наказателен трибунал в Хага осъди босненски сърби, политически и военни лидери, за извършени престъпления района на Зворник.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG