Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съпругата на началника на украинското военно разузнаване е била отровена


Марианна Буданова
Марианна Буданова

Съпругата на началника на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Министерството на отбраната на Украйна - Кирил Буданов, е била отровена. Новината беше съобщена първоначално от няколко украински медии, а по късно ГРУ я потвърди официално пред украинската служба на Радио Свободна Европа (RFE/RL).

„Марианна Александровна Буданова наистина беше отровена от тежки метали. Сега тя е на лечение, което вече е към своя край“, каза за RFE/RL Андрий Юсов, представител на ГРУ. Той добави, че по-късно ще бъде оповестена повече информация.

Новината идва на фона на няколко случая с опит за отравяне на руски опозиционери и журналисти, най-известният от които е активистът Алексей Навални.

Източници на изданието Babel казаха, че веществата, открити в тялото на Буданова, не се използват в ежедневието или военното дело. Затова се смята, че става дума за „целенасочен опит за отравяне на конкретно лице“.

Предполага се, че тя може да е била отровена с храна, но не е ясно дали това е станало веднъж или многократно в малки дози. В момента тя се намира в киевска болница, след като здравословното ѝ състояние дълго се е влошавало. Случаят се разследва като опит за убийство.

"Украинска правда" пише, че освен Буданова са били отровени "няколко служители", като вероятно става дума за служители на ГРУ. Те също са подложени на лечение, се казва в информацията, която не е потвърдена официално.

По-рано в интервю за RFE/RL Буданов каза, че съпругата му живее с него в офиса му, въпреки че не работи в ГРУ. Тя е участвала в първата размяна на пленници в хода на войната, която Русия води в Украйна. Буданова присъства вместо него поради обстоятелство, изникнало в последния момент. От юни 2021 г. Буданова работи като съветничка на кмета на Киев Виталий Кличко, била е кандидат-депутат от неговата партия - "Удар".

От 2014 г. насам се съобщава за най-малко 10 покушения срещу Буданов. Един от опитите е извършен по време на пълномащабното нахлуване на Руската федерация в Украйна, когато е извършен ракетен удар по сградата на Държавната администрация в Киев.

През лятото на 2022 г. Службата за сигурност на Украйна съобщи за задържането на двама членове на диверсионно-разузнавателната група на Главното разузнавателно управление на Русия, планирали да убият тогавашния министър на отбраната на Украйна Олексий Резников, Кирил Буданов и украински активист.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG