Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Палачи на Кремъл". САЩ санкционираха четирима руснаци за отравянето на Навални


Алексей Навални
Алексей Навални

САЩ наложиха санкции на четирима руски граждани, обвинени в участие в отравянето на опозиционера Алексей Навални през 2020 г. Те са служители на ФСБ - руските тайни служби. Това съобщи Ройтерс в четвъртък.

Навални беше отровен с нервнопаралитично вещество Новичок през август 2020 г. Той обвинява за отравянето руските власти, като журналистическо разследване установи, че преките участници в него са служители на ФСБ. Кремъл обаче отрича.

Санкциите, които САЩ наложиха в четвъртък, са върху Алексей Александров, Константин Кудрявцев, Иван Осипов и Владимир Паняев. Първите трима са работили в Института по криминалистика на ФСБ, а Панаев е бил оперативен служител на ФСБ.

Те и техните семейства получават забрана за влизане в САЩ, а активите и собствеността им там са блокирани. Очаква се Държавният департамент на САЩ да обяви и визови ограничения за четиримата.

"Днес напомняме на Владимир Путин и на неговия режим, че има последствия не само за воденето на бруталната и непредизвикана война срещу Украйна, но и за нарушаването на човешките права на руския народ", каза Брайън Нелсън, заместник-секретар по тероризма и финансовото разузнаване в Министерството на финансите на САЩ.

"Опитът за убийството на Алексей Навални през 2020 г. демонстрира пренебрежението на Кремъл към правата на човека и ние ще продължим да използваме властта, която имаме, за да подведем под отговорност потенциалните палачи на Кремъл", каза още той.

След като беше излекуван в Германия, Навални се завърна в Русия, където беше арестуван и осъден по старо дело. В момента той излежава присъда в трудова колония.

Разследване на Белингкат, Шпигел и Си Ен Ен от декември 2020 г. установи имената на хората, пряко извършили отравянето му или участвали в подготовката му. Всички те са служители на ФСБ – службите, които са наследник на КГБ.

Агентите са следили Навални из цяла Русия в екипи от по трима души. Почти всички участници в операцията са лекари или химици, работещи за ФСБ.

Данните за тях станаха известни, след като журналистите се сдобиха с трафични данни от телефоните и списъци на пътниците, летели до същите места и по същото време, в което и Навални. Кремъл обаче продължава да отрича да има връзка с отравянето.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG