Връзки за достъпност

Извънредни новини

Официално е. Испания, Ирландия и Норвегия признаха държавата Палестина


Испанският външен министър Хосе Мануел Албарес, външният министър на Норвегия Еспен Барт Ейде и външният министър на Ирландия Майкъл Мартин на пресконференция в Брюксел, Белгия, 27 май 2024 г.
Испанският външен министър Хосе Мануел Албарес, външният министър на Норвегия Еспен Барт Ейде и външният министър на Ирландия Майкъл Мартин на пресконференция в Брюксел, Белгия, 27 май 2024 г.

Испания, Норвегия и Ирландия официално признаха съществуването на независима държава Палестина, въпреки гневната реакция на Израел.

Това се случи във вторник, след като координираното решение на тези западноевропейски държави беше оповестено миналата седмица.

Лидерите и на трите страни се надяват, че ще насърчат и други от ЕС да последват примера им на фона на продължаващата над седем месеца война в Газа. Тя започна след нападението срещу Израел на палестинската групировка Хамас, обявена от САЩ и ЕС за терористична.

При него бяха убити 1200 души, а 240 взети за заложници. Впоследствие Израел предприе офанзива, при която в Газа бяха убити над 36 000 души по данни на местните власти.

Решението на трите страни идва и непосредствено след една от най-смъртоносните израелски атаки от началото на войната. При нея в лагер с разселени хора в град Рафах бяха убити най-малко 45 палестинци по данни на Министерството на здравеопазването в Газа .

„Това е историческо решение, което има само една цел - да помогне на израелците и палестинците да постигнат мир“, каза испанският министър-председател Педро Санчес в телевизионно обръщение във вторник преди заседанието на кабинета му по повод признаването.

Норвегия и Ирландия също казаха, че желаят да ускорят усилията за осигуряване на прекратяване на огъня.

Като реакция израелският външен министър Израел Кац написа в социалната мрежа Екс, че правителството на Санчес „е съучастник в подстрекаването към еврейски геноцид и военни престъпления“.

В отговор ръководителят на испанското правителство обаче посочи, че решението на неговия кабинет не е насочено срещу израелската държава. Санчес нарече Израел „приятелска страна, която Мадрид уважава, цени и се стреми да има възможно най-добри отношения с нея“.

Във връзка с дебата за границите на Палестинската държава Санчес отбеляза, че Испания не трябва да определя границите на други държави. Въпреки това в речта си той каза, че двете палестински територии - ивицата Газа и Западния бряг - трябва да бъдат свързани с коридор „със столица Източен Йерусалим, обединени от легитимното правителство на Палестинската автономия“.

Испанският премиер добави и че неговото правителство се противопоставя на групировката Хамас и категорично осъжда нападението ѝ срещу Южен Израел през октомври. Санчес каза също така, че признаването е „единственият начин за постигане на решението за две държави“.

Въпросът за независимостта на държавата Палестина стои от десетилетия. Той е свързан с концепцията за „две държави за два народа“, която предвижда държава на палестинските араби редом с държавата Израел. Тази концепция е официализирана след Шестдневната война от 1967 г. под формата на резолюция на ООН.

По този въпрос обаче никога не е имало единодушие нито в Израел, нито сред палестинските политически сили: израелските политици се опасяват, че една независима палестинска държава ще се превърне в база за редовни нападения срещу Израел, а много палестински радикали не признават самото право на еврейската държава да съществува.

Решението сега на Испания, Ирландия и Норвегия означава, че 146 от 193-те държави-членки на ООН вече признават държавата Палестина.

Досега само девет европейски държави имаха такова решение, като при повечето от тях то е взето още през 1988 г., когато бяха част от бившия социалистически лагер. Сред тези страни е и България.

Очаква се Словения да одобри признаването в четвъртък, а Малта съобщи, че също обмисля такова решение.

Обединеното кралство и САЩ не признават официално Палестинската държава, но Лондон също каза, че обмисля такъв ход, предава Ройтерс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG