Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германската прокуратура разследва умишлен палеж, при който е загиналo българско семейство


Снимката е илюстративна. Германски полицейски автомобил, подпален от антикапиталистически протестиращи, 2015 г.
Снимката е илюстративна. Германски полицейски автомобил, подпален от антикапиталистически протестиращи, 2015 г.

Прокуратурата в Германия съобщи в сряда, че разследва умишлен палеж, при който е загинало четиричленно семейство от България.

Пожарът се е случил в град Золинген, като родителите от загиналото семейство са били на 28 и 29 години, а децата - на 3 години и на 5 месеца, пише "Дойче веле". Освен четирите жертви има и 21 души с различна степен на изгаряния.

Разследващите смятат, че при палежа е бил използван ускорител за пожари, тъй като само за пет минути пламъците са обхванали почти цялата сграда.

Българското семейство е от турски произход. От прокуратурата съобщават, че няма данни за ксенофобски мотиви.

"Дойче веле" припомня, че в Золинген през 1993 г. е извършено едно от най-тежките ксенофобски престъпления в Германия. Тогава при палеж загиват петима души от турски произход, като извършителите са действали по расистки подбуди.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG