Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна осъди изказване на папа Франциск за руските царе


Папа Франциск се срещна с украинския президент Володимир Зеленски във Ватикана на 13 май 2023 г.
Папа Франциск се срещна с украинския президент Володимир Зеленски във Ватикана на 13 май 2023 г.

Украйна осъди изказване на папа Франциск пред руски младежи да помнят, че са наследници на царе като Петър Велики, когото президентът Владимир Путин дава за пример, за да оправдае войната, предаде Ройтерс.

Няколко месеца, след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 година, Путин отбеляза 350-ата годишнина от рождението на Петър Велики, който управлява в края на 17 и началото на 18 век. Тогава президентът отбеляза, че когато царят води война с Швеция, "той не взе нищо от тях, а върна това, което принадлежеше на Русия".

"Очевидно и на нас ни се падна да върнем това, което е на Русия и да укрепим страната", добави Путин, за да оправдае окупирането на територии в Украйна.

Киев коментира, че изказването на папата, направено миналия петък във видеообръщение на живо към католически младежи в Санкт Петербург, са достойни за "дълбоко съжаление". Освен това външното министерството го обвини, че разпространява "руски великодържавни идеи, с които Кремъл оправдава убийствата на украинци“, пише "Украинская правда“.

"Вие сте наследници на великата Русия – на светците, на царете, великата Русия на Петър Велики, на Екатерина Втора, на великата Руска империя, културна, с толкова много култура, с толкова много човечност", казва Франциск на италиански език, след като преди това произнася подготвена реч на испански.

"Вие сте наследници на великата майка Русия. Вървете напред!", добавя той.

Ватиканът публикува текста на обръщението в събота, но не включи последния, импровизиран абзац. Видеозапис на изказването на папата, в който е включен и коментарът за Русия, беше публикуван от религиозни сайтове.

"Именно с такава империалистическа пропаганда за "духовни връзки" и "необходимост" от спасяване на "великата майка Русия" Кремъл оправдава убийството на хиляди украинци и разрушаването на украински градове и села", написа във Фейсбук Олег Николенко - говорител на украинското външно министерство.

"Дълбоко съжалявам, че подобни схващания, които по същество допринасят за хроничната агресивност на Русия, се изказват от папата, съзнателно или несъзнателно", добави той.

Архиепископ Святослав Шевчук - глава на Украинската католическа църква от източен обред, коментира, че думите на папата са причинили "огромна болка и тревога" и че се опасява, че те могат да "вдъхновят неоколониалните амбиции на страната агресор". Той поиска обяснение от Ватикана.

Италиански сайт, специализиран по католическите въпроси, нарече думите на папата "странни" на фона на деликатния исторически момент. В статията се отбелязва, че императрица Екатерина, по-известна като Екатерина Велика, анексира Крим през 1783 година. Украинският полуостров беше незаконно анексиран от Русия през 2014 г.

В текста се посочва още, че Екатерина защитава йезуитите в контролираните от Русия земи, след като папа Климент Четиринадесети потиска ордена в световен мащаб през 1773 година, а папа Франциск е йезуит.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG