Връзки за достъпност

Извънредни новини

"За Републиката". Над 100 000 души шестваха в Париж срещу антисемитизма 


Около 105 000 души са се включили в шествието срещу антисемитизма в Париж в неделя, съобщи местната полиция.
Около 105 000 души са се включили в шествието срещу антисемитизма в Париж в неделя, съобщи местната полиция.

Над 100 000 души се включиха в неделя в масово шествие във френската столица Париж срещу зачестилите прояви на антисемитизъм, провокирани от войната между Израел и палестинската ислямистка групировка Хамас в Ивицата Газа.

Демонстрацията беше предвождана от френски депутати, които държаха голям транспарант с надпис: “За Републиката, срещу антисемитизма”.

Протестът беше свикан от двете камари на френския парламент заради тройното увеличение на броя на антисемитските инциденти от началото на октомври насам в сравнение с цялата минала година.

На 7 октомври Хамас извърши масирано нападение срещу Израел, при което по данни на израелските власти бяха убити около 1400 души и отвлечени над 240. При последвалите пълномащабни военни действия на израелската армия в Ивицата Газа загинаха над 10 000 души, твърдят местните здравни власти. Хамас е смятана за терористична организация от Запада.

Френски политици водят шествието в неделя.
Френски политици водят шествието в неделя.

Сред водачите на шествието в Париж бяха министър-председателката Елизабет Борн и бившите президенти Франсоа Оланд и Никола Саркози. По време на проявата няколко пъти прозвуча френският национален химн. По данни на парижката полиция в шествието са се включили около 105 000 души.

Президентът Еманюел Макрон публикува свое отворено писмо, с което подкрепи протеста срещу антисемитизма, но стана обект на критики, тъй като реши да не се присъедини. В писмото си той все пак осъди “непоносимото възраждане на необуздан антисемитизъм”.

Организирането на шествието предизвика и други политически дрязги. Заради участието на крайнодесния “Национален сбор”, радикално-лявата “Непокорна Франция” пропусна събитието. Други леви формации обаче се включиха. Други леви политици пък подкрепиха пропалестински протести напоследък.

Призивите на президента Макрон през последните дни за прекратяване на огъня в Газа, включително в интервю, в което се противопостави на израелските бомбардировки, бяха приветствани от леви партии във Франция, но порицани от израелския премиер Бенямин Нетаняху.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG