Връзки за достъпност

Извънредни новини

Депутатите се преместиха в бившия Партиен дом на БКП


Сградата на бившия Партиен дом

Парламентът открива есенната си сесия в сградата на бившия Партиен дом на Българската комунистическа партия (БКП) в петък.

Решението за преместването на 49-ото Народно събрание обяви председателят на парламента Росен Желязков (ГЕРБ-СДС) в началото на август. Досега депутатите заседаваха в сградата на Народното събрание на пл. "Народно събрание" 2.

Преместването предизвика силна полемика във връзка с ограничения достъп на журналисти, който е предвиден в бившия Партиен дом.

В новата пленарна зала „Св. София“ в петък се регистрираха 188 народни представители. Преди заседанието прозвучаха химните на България и на Европейския съюз (ЕС).

По време на информационна среща с представители на медиите в началото на август Желязков каза, че след преместването те няма да имат достъп до работните помещения на парламентарните групи. Те се очаква да бъдат допускани на две места - във фоайето на централния вход откъм Ларгото, откъдето се предвижда да влизат депутатите, и пред пленарната зала на третия етаж.

През май от ръководството на НС казаха пред “Свободна Европа”, че ако 49-ото Народно събрание излъчи правителство и бъде взето решение на ново преместване от историческата сграда, журналистите няма да бъдат ограничавани. "Ако медиите нямат нормален достъп, няма да местим парламента", казаха от ръководството.

Желязков аргументира промяната с необходимостта от сериозен ремонт на сградата на Народното събрание, чийто девиз „Съединението прави силата“ също трябва по негови думи да намери своето място в сградата на бившия Партиен дом.

Желязков каза още, че няма решение историческата сграда на парламента да бъде превърната в музей и че преместването е временно.

Идеята парламентът да заседава в Партийния дом се обсъжда от десетилетия, като за пръв път е предложена през 1996 г. по време на правителството на БСП с премиер е Жан Виденов. Тогава депутатите и служителите смятат, че историческата сграда на Народното събрание е твърде малка.

През годините са правени редица опити и архитектурни конкурси за ремонт на бившия Партиен дом. През 2021 г. при третия кабинет на Бойко Борисов и ГЕРБ 44-ото НС е първото, което заседава във вече ремонтираната зала „Св. София“. Председателка на НС по това време е Цвета Караянчева.

Ремонтът на сградата отнема близо 15 години и почти 43 млн. лв.

По време на краткото пребиваване на депутатите в ремонтираната сграда за журналистите беше отредено място в приземния етаж. Там те можеха да следят заседанията на парламента на екрани, но нямаха достъп до депутатите или министрите в парламентарния контрол, за да им задават въпроси.

В историческата сграда на парламента с надписа "Съединението прави силата" се провеждат пленарни заседания от 1885 г.

По-рано през май от администрацията на Народното събрание казаха за Свободна Европа, че към момента не е обсъждана промяна на предназначението на сградата на Народното събрание.

Партийният дом е завършен и открит през 1954 г. след 6 години строителство. Той е построен за централна сграда на Българската комунистическата партия (БКП).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG