Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев и Денков се поклониха пред тленните останки на Неофит. Руският патриарх изпрати съболезнования


Поклонението се провежда в храма "Св. Александър Невски".
Поклонението се провежда в храма "Св. Александър Невски".

Тленните останки на патриарх Неофит бяха изложени в петък сутринта за поклонение в катедралата "Св. Александър Невски" в София. През целия ден хората могат да отдадат последна почит.

Стотици граждани се извиха на опашка пред храма, за да се поклонят пред тленните останки. Това направиха и президентът, премиерът в оставка и други представители на институциите.

По-рано в четвъртък говорителят на Светия синод - Старозагорският митрополит Киприан съобщи, че погребението на Неофит ще е в събота, 16 март.

Поклонението се състои, след като Министерският съвет обяви петък и събота за дни на национален траур в памет на патриарха, който почина на 13 март.

Заради траура президентът Румен Радев отложи връчването на първия мандат за съставяне на правителство за понеделник, след като преди кончината на Неофит го беше насрочил за петък.

Поклонението в храма "Св. Александър Невски" в София
Поклонението в храма "Св. Александър Невски" в София

В началото на поклонението беше отслужена заупокойната молитва от няколко митрополити.

В храма присъстват още епископи и духовници. А много вярващи чакат пред патриаршеската катедрала и вътре в нея, за да се поклонят и да отдадат почит пред Неофит.

Опашка пред храма "Св. александър Невски" в София в петък
Опашка пред храма "Св. александър Невски" в София в петък

Сред дошлите в храма беше и държавният глава Румен Радев, който се поклони пред тленните останки на патриарха и поднесе бели рози.

Румен Радев отдаде последна почит на патриарха
Румен Радев отдаде последна почит на патриарха

На поклонението дойдоха и председателят на Народното събрание Росен Желязков, премиерът в оставка Николай Денков и и вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел.

Николай Денков се поклони пред тленните останки на Неофит
Николай Денков се поклони пред тленните останки на Неофит

Планирано е поклонението да продължи до 19 часа, но ако има още желаещи да влязат, той ще остане отворен до по-късно.

В събота, в 9,30 ч., ще бъде отслужена заупокойна света литургия, а опелото на патриарха ще започне след нейния край, съобщиха още от Светия синод. След това с литийно шествие тялото на Неофит ще бъде пренесено от "Св. Александър Невски" до митрополитската катедрала "Св. Неделя", където той ще бъде погребан според неговото желание.

За опелото ще пристигнат Вселенският патриарх Вартоломей, който ще го възглави, както и делегации на Поместните православни църкви.

По-рано в четвъртък руският патриарх Кирил публикува "дълбоки и искрени" съболезнования на сайта на Руската православна църква във връзка с кончината на патриарх Неофит.

"За нас е ценно, че значима част от неговия живот беше свързана с Московската духовна академия, където ярко се разкриха неговите богословски и музикални дарования", се казва в текста.

Симеон Димитров, както е светското име на Неофит, завършва Духовната академия в София през 1971 г. и до 1973 г. е на богословска специализация в катедрата по "Църковно пение" при Московската академия.

В четвъртък старшият член на намаления състав на Светия синод - митрополит Йоан, встъпи временно във функциите на наместник-председател на Светия синод.

Той ще изпълнява тази длъжност до вторник или сряда, когато официално ще бъде избран наместник-председател на Светия синод. Той, заедно със Светия синод, ще проведе избора за нов български патриарх.

9 от 13 митрополити могат да бъдат избрани за поста на патриарх. Според устава на Българската православна църква те трябва да са навършили 50 години и да са били митрополити поне 5 години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG