Връзки за достъпност

Извънредни новини

Патриарх Неофит осъди агресията срещу Украйна. Разграничава ли се българската църква от руската


Българският патриарх Неофит
Българският патриарх Неофит

Изказване на българския патриарх Неофит за първи път заклеймява Русия като агресор, макар да не е назована по име. Това поставя въпрос - разграничава ли се Българската православна църква от руската почти две години след началото руската инвазия в Украйна?

Българският патриарх Неофит за първи път осъжда руската агресия в Украйна в посланието си за Богоявление на 6 януари. Това изглежда като промяна на позицията на българската патриаршия. Досега Светият Синод говори предпазливо за пълномащабното нахлуване на Русия на територията на Украйна и войната, която Москва започна преди близо две години.

Дали това е знак, че Българската православна църква (БПЦ) е поела курс към разграничаване от руската?

"Господ Бог и Светата Църква благославят само онази армия, която не проявява агресия, а единствената ѝ цел е да пази и отбранява своя народ и държава в международно признатите ѝ териториални граници", се казва в патриаршеското благословение за Богоявленския водосвет и поръсване на бойните знамена.

В него присъстват и думите, че "унищожителната война против братска Украйна, която беше последвана от не по-малко ужасяващия християнската ни съвест военен сблъсък в земите, осветени от богочовешкото присъствие на Спасителя, за пореден път припомниха на всички нас важността на армията за всеки народ и държава".

Тази почти политическа позиция изненадва с категоричността, с която Неофит осъжда нахлуването на Русия в Украйна преди близо две години. В словото си за Гергьовден миналата година Неофит нарича войната в Украйна "братоубийствена, неоправдана и ненужна". На Цветница определи войната като "ужасна трагедия".

За първи път категорично и определено Неофит заклеймява руската путинова армия
Калин Янакиев

"Този път обаче за първи път категорично и определено Неофит заклеймява руската Путинова армия", казва богословът Калин Янакиев пред Свободна Европа.

По думите му изказването е изненадващо и провокира любопитна ситуация в БПЦ, защото част от митрополитите на Светия Синод "имат почти неприкрита русофилска позиция".

"Любопитно е да видим ще има ли и каква ще е реакцията на тези изявени русофили, особено на Видинския митрополит Даниил", казва Янакиев.

Той припомня видеозапис от миналата година, в който Даниил "почти открито оправда агресията на Путинова Русия".

През 2019 г. - когато пълномащабна война нямаше, но военни действия с подкрепяни от Москва сепаратисти в украинския регион Донбас се водят от 2014 г. и незаконната анексия на полуостров Крим, видинският митрополит обяви за нарушение и сравни създаването на независима украинска църква с нахлуване в чужда държава.

Пет години, след като Вселенският патриарх Вартоломей подписа декрета, който признава независимостта на православната църква на Украйна от руската, БПЦ не прави нищо, за да установи контакти нея.

БПЦ изпада в тотална руска зависимост
Горан Благоев

Това коментира преди дни пред БНР журналистът Горан Благоев, който е експерт по църковни въпроси.

"БПЦ изпада не в безтегловност, а в тотална руска зависимост, защото неотиването ни на Всеправославния събор на остров Крит през 2016 г. беше под руски диктат", казва Благоев.

Това казва и Вселенският патриарх Вартоломей преди година на Конференцията по международна политика в Абу Даби.

След като Вселенската патриаршия обяви Украинската православна църква (УПЦ) за автокефална, Светият Синод на БПЦ се раздели по въпроса.

Синодът отхвърля искане за свикване на църковен събор за обсъждането на "украинския разкол". Подобно желание се съдържа в писмо на руския патриарх Кирил, а свикването му предлага и ловчанският митрополит Гавриил. Само той, варненският и видинският митрополит гласуват "за".

Така на практика Светият синод на БПЦ не оспорва решението на Вселенския патриарх, нито подкрепя искането на Руската православна църква (РПЦ) за подкрепа при разглеждане на автокефалията на украинската.

Тогава пловдивският митрополит Николай отказва да участва в прием на делегация на РПЦ, на която са поканени всички членове на Светия Синод. В крайна сметка срещата е отменена и се провежда в друг формат.

В края на миналата година Украйна за първи път официално отбеляза Рождество Христово на 25 декември по Юлианския календар.

Новият руски предстоятел в руската църква в София обаче служи по руски стил. "Това е абсолютно нарушение, тъй като руската църква се намира на българската църковна канонична територия и е под юрисдикцията на българския патриарх. Тя трябва да служи по нейния стил", казва Калин Янакиев.

По думите му това изисква реакция на Светия ни Синод.

Според Янакиев първоначалната позиция на БПЦ към църквата на Путинова Русия след началото на войната е била "много предпазлива, на границата на безнравствеността".

"Сега очевидно нещата са се променили. Реакцията на русофилите, които обсадиха нашата църква, също ще бъде интересна. Много от тях са с комунистическо минало и бекграунд", добавя Клин Янакиев.

Църквата на Русия повтаря и прокарва тезите на Путин и оправдава войната му срещу Украйна. "В конфликт влязоха два братски народа – а по същество един, руският народ", казва руският патриарх Кирил, който е бивш агент на руските тайни служби.

Форум

XS
SM
MD
LG