Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Изоставяне на руското наследство." Украйна вече ще празнува Коледа на 25 декември


Украинският президент Володимир Зеленски по време на коледната си реч през 2022 г.
Украинският президент Володимир Зеленски по време на коледната си реч през 2022 г.

Украйна вече ще празнува Коледа на 25 декември, а не на 7 януари, когато Руската православна църква отбелязва празника. Това гласи закон, подписан от президента Володимир Зеленски.

В мотивите на закона се посочва, че целта му е “изоставяне на руското наследство”, включително “наложеното празнуване на Коледа” на 7 януари. В текста се посочва също, че промяната е резултат от “безмилостната и успешна борба” на украинците за своята идентичност и на тяхното желание да живеят “със своите собствени традиции и празници”, подклаждано от 17-месечната руска военна агресия.

До началото на войната на Русия срещу Украйна страната отбелязваше Рождество на 7 януари. След нахлуването на руската армия обаче някои украинци отбелязаха Коледа на 25 декември 2022 г.

Голяма част от християнския свят отбелязва Коледа на 25 декември, но Руската православна църква празнува Рождество Христово на 7 януари.

Разминаването идва от това, че тя следва по-стария Юлиански календар, според който Коледа е 13 дни по-късно, отколкото по Григорианския календар, който следват католиците и протестантите. Някои източноправославни църкви, включително българската, се придържат към Новоюлианския календар, според който Коледа се отбелязва на 25 декември.

В Украйна има два клона на православната църква. Украинската православна църква се отдели от Московската патриаршия, но продължава да се смята за свързана с нея.

Православната църква на Украйна е автокефална, тоест независима. Миналата година тя съобщи, че занапред ще следва Новоюлианския календар и ще отбелязва Рождество на 25 декември.

В събота руската държавна информационна агенция РИА съобщи, че смятаната за проруска Украинската православна църква призовава Коледа да продължи да се отбелязва на 7 януари.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG