Връзки за достъпност

Извънредни новини

За първи път главата на автокефалната църква на Украйна ще отслужи литургията за Рождество в Киево-Печерската лавра


Киево-Печерската лавра в украинската столица е историческо и архитектурно наследство
Киево-Печерската лавра в украинската столица е историческо и архитектурно наследство

Литургията за Рождество Христово, което православните украинци ще посрещнат на 7 януари, ще бъде отслужена за първи път от предстоятеля на автокефалната Православна църква на Украйна Епифаний в Киево-Печерската лавра. Това съобщи на 4 януари пресслужбата на Православната църква на Украйна.

Малко преди Нова година Киево-Печерската лавра уведоми Украинската православна църква (УПЦ) на Московската патриаршия, че от 1 януари няма да поднови договора с нея за ползване на храма.

Началото на празничната служба е предвидено за 9:00 часа в катедралата "Успение Богородично", която исторически се счита за главния храм на лаврата.

Киево-Печерската лавра е православен манастирски комплекс в Киев - архитектурата. Основан през 1051 г. като пещерен манастир извън Киев. През 1994 г. заедно със Света София е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

През последните седмици СБУ провежда обиски в обекти на УПЦ на Московската патриаршия в цяла Украйна, включително в Киево-Печерската лавра. В резултат на следствените действия служителите на реда са открили „голям брой антиукраински материали“, както и документи, потвърждаващи наличието на руско гражданство в ръководството на епархийските структури.

На 3 декември Службата за безопасност на Украйна публикува списък от 10 души , включени в „църковен списък“ на санкциите на Съвета за национална сигурност. Сред тях бяха клирикът на УПЦ на Московската патриаршия Вадим Новински и викарият на Киево-Печерската лавра Павло (Петро Лебид).

УПЦ на Московската патриаршия по-рано призова "да не се разпалва вътрешна война", а обвиненията в колаборационистска дейност срещу някои свещеници са "недоказани и безпочвени".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG