Връзки за достъпност

Извънредни новини

Волгин формално все още работи в БНР. И може да се върне отново в ефир


Кандидадът за евродепутат от "Възраждане" Петър Волгин пред сградата на БНР, колаж
Кандидадът за евродепутат от "Възраждане" Петър Волгин пред сградата на БНР, колаж

Водещ в обществена медия се кандидатира за евродепутат, но не смята това за причина да напусне работа. Ако не бъде избран, може да се върне и евентуално пак да води предаване. Ако бъде избран, изглежда пак може да се завърне - след 5 години. Редно ли е това?

Дни преди да приеме офертата на проруската националистическа партия "Възраждане" да се включи в листата ѝ за евродепутати, водещият от БНР Петър Волгин излезе в отпуск.

Отпускът му продължава от 8 април до датата на изборите - 9 юни. Но той може да бъде удължен.

"Подозирам, че ако бъде избран за евродепутат, вероятно ще си пусне отпуск за периода на мандата, но това вече е спекулация, ще видим какво ще се случи на самите избори", каза пред Свободна Европа генералният директор на БНР Милен Митев.

Значи ли това на практика, че е възможно Волгин да продължи да се води формално на работа в БНР и през 5-годишния си мандат на евродепутат, а след изтичането му да продължи да води предаванията "12 плюс 3" и "Политически некоректно"?

Няма закон, който да забранява на журналисти да се кандидатират за мандатни политически длъжности, нито закон, който да ги задължава да напуснат работното си място, след като го се кандидатират на избори.

Други служители на БНР обаче са били кандидати за общински съветници например, и са напускали веднага общественото радио. И Антон Хекимян, който беше шеф на новините на бТВ, напусна, след като реши да се кандидатира за кмет на София от ГЕРБ на местните избори миналата година.

Закон, който да казва, че журналистите трябва да напуснат работа, когато влизат в политиката, няма, но самото БНР има приети "редакционни стандарти". Но за тях след малко.

Има или "няма как" да бъде водещ

След изчерпване на полагащия му се платен отпуск, Волгин вече е в неплатен отпуск. Самият той отказа да отговаря на въпроси пред Свободна Европа с аргумента, че при предишно позвъняване за друг материал позициите му не са били отразени в пълнота, а "само с едно изречение". Общата практика на партия "Възраждане", от която сега той е кандидат, е да отказва коментари за Свободна Европа.

На практика излиза, че Волгин може да се върне на работното си място и след изборите на 9 юни, и след изтичане на евентуалния му мандат в европарламента.

"Не би трябвало да може да води, защото фактът, че участва в тези избори, показва очевидна политическа обвързаност", каза Митев.

Ако иска да се върне, това ще бъде предмет на конкретна преценка - ще искам становище и от колективни органи в радиото
Милен Митев

"Ако иска да се върне, това ще бъде предмет на конкретна преценка - ще искам становище и от колективни органи в радиото. Няма как кандидат за депутат да бъде водещ", добави той.

Решението обаче дали да запази работното си място при заемане на мандатна длъжност засега изглежда, че остава в ръцете на Волгин.

"Ако той си подаде молба за неплатен отпуск [за периода на мандата като евродепутат], аз няма как да му откажа", каза генералният директор на БНР. "Както, предполагам, ще направят и много други хора с различни професии, които кандидатстват в тези избори - както европейски, така и за национален парламент".

Митев не уточни кой закон казва, че не може да откаже. Кодексът на труда предвижда опция служители, изпратени на работа в европейските институции, да запазват мястото си, но не е уточнено дали това важи и за изборни длъжности - тоест за евродепутати.

От Съюза за електронни медии (СЕМ) казаха пред Свободна Европа, че въпросът за трудовоправните отношения в обществената медия е извън обхвата на надзора, който медийният регулатор осъществява.

Преценката дали са нарушени вътрешните правила и журналистическите стандарти е на органите на управление на БНР, се казва в писмения отговор на СЕМ.

Редно ли е Волгин да остане в БНР

През годините - много преди да реши да влиза директно в политиката - Волгин е критикуван многократно, че използва ефира на БНР, за да разпространява проруска пропаганда. Но не е уволняван.

През 2022 г. БНР го наказа дисциплинарно за разпространяване на невярна информация. В началото на 2023 г. серия от протести пред радиото поискаха неговото отстраняване. Същата година медийният регулатор съобщи, че е идентифицирал "усещане за пропагандни внушения" в предаването му "Политически некоректно". В края на същата година БНР спря излъчването на интервю на Волгин с руската посланичка в София Елеонора Митрофанова с аргумента, че в противен случай ще бъдат нарушени редакционните стандарти.

Освен това много чест гост в предаванията му беше лидерът именно на партията, от която сега Волгин се кандидатира за евродепутат – Костадин Костадинов.

По думите на медийния експерт и бивш председател на СЕМ Георги Лозанов Волгин от години нарушава професионалния морал.

"Сега, след като се кандидатира от "Възраждане", има просто едно категорично доказателство в повече за нещо, което беше много отдавна ясно - че не е журналист, а партийно ангажиран пропагандатор", каза Лозанов.

Според него ако Волгин се върне като водещ, ръководството на радиото трябва да прецени "дали той има качества да бъде такъв, след като по такава ясна видимост доби политическата зависимост".

"Журналистите не могат да се включват в политиката", пише в редакционните стандарти на БНР.

"Членовете на екипите не могат да извършват действия, които могат да поставят под въпрос техния професионален неутралитет или този на БНР. По-специално, те не могат да водят кампания, да показват политическа подкрепа или да подкрепят конкретен кандидат в политическа кампания", се казва в текста, публикуван на сайта на обществената медия. Документът е актуализиран през 2022 г.

Нарушенията на тези стандарти се установяват от Програмния съвет на БНР.

Преди месец Милен Митев каза за Свободна Европа, че БНР е възложило изготвянето на мониторингови доклади на всяко от предаванията на Волгин. Митев обаче добави, че не очаква скоро да има заключение дали всичко отговаря на стандартите на БНР за безпристрастност.

"На места има моменти, при които могат наистина да се поставят сериозни въпроси относно събеседниците и дискусията, но той така или иначе е в отпуск, подозирам, че този въпрос ще се отложи във времето", каза тогава той.

По информация на Свободна Европа ръководството на БНР готви "орязване" на редакционните стандарти. Може би след съкращаването им Волгин няма да има за какво да бъде наказан.

Волгин, Йончева, Григорова. Кои ще сa проруските евродепутати от България
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

Форум

XS
SM
MD
LG