Връзки за достъпност

Извънредни новини

Трима руснаци, беларусин и албанец остават в ареста за износ на оборудване за руските сили в Украйна


Обвиняемите по време на заседанието на Окръжния съд в Пловдив в сряда.
Обвиняемите по време на заседанието на Окръжния съд в Пловдив в сряда.

Окръжният съд в Пловдив прецени в сряда, че прокуратурата е събрала достатъчно данни, че петима чужденци са участвали в престъпна схема за износ на забранено оборудване за руските сили в Украйна.

Зад решетките остават руският гражданин Романос Ветридис, сочен от разследващите за лидер на групата, който пребивава на адреси в Пловдив, Кавала и Москва, съгражданите му Василий Улянов и Евгений Улянов, смятани за куриери на забранените стоки, както и беларусинът Дмитрий Димитриус и албанецът Яни Йешили.

Петимата получиха обвинения за участие в организирана престъпна група, която е организирала износ на бинокли, оптични прицели и авиационни радиостанции на обща стойност над 4 млн. лв. Става въпрос за оборудване, забранено за износ в Русия заради западните санкции, наложени на Москва още през 2014 г. Тогава беше анексиран незаконно Кримският полуостров в Украйна.

Обвиняемите чужденци бяха арестувани в рамките на мащабна акция на МВР и ДАНС в Пловдив, София, Варна и Велико Търново, при която беше разбита престъпна група от 12 души. Засега обаче само Ветридис, двамата Улянови, Димитриус и Йешили са с повдигнати обвинения.

По време на близо тричасовото заседание на съда в сряда от Окръжната прокуратура в Пловдив посочиха, че в колата на сочения за лидер на групата Ветридис са били открити документи за самоличност, издадени в няколко различни държави.

Според разследващите схемата за незаконен износ е била организирана през регистрираната в Пловдив фирма “Афлон”, в която Ветридис е управител, а собственик е гръцкият гражданин Такис Трикидис. Официалната дейност на дружеството е свързана с търговия на едро и дребно, спедиционни и превозни сделки, складова и строителна дейност.

Именно през “Афлон” законно е било закупувано военното оборудване от Великобритания и страни от Европейския съюз, за да бъде след това изнесено през летище София и препродадено в Русия, твърди прокуратурата, цитирана от пловдивския сайт “Под тепето”.

Защитата на петимата пледира, че по случая няма достатъчно доказателство за наличие на организирана престъпна група и поиска съдът да им определи по-леки мерки за неотклонение. Обвиняемите казаха единствено, че поддържат становището на защитата си.

Пловдивският окръжен съд обаче прие, че по случая има достатъчно данни, за да се направи обосновано предположение, че чуждите граждани са участвали в схема за износ на забранено оборудване за Русия. Магистратите посочиха още, че има и опасност обвиняемите да извършат престъпление или да се укрият, ако излязат на свобода. Затова те остават зад решетките.

Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване от защитата пред Апелативния съд в Пловдив. Ако петимата подадат жалби, втората инстанция ще заседава по случая на 19 октомври.

Във вторник председателят на ДАНС Пламен Тончев каза, че изнасяните стоки са били предназначени за специалните руски части в Украйна – „Росгвардия“, ГРУ, чеченски войски и разпуснатата частна армия „Вагнер“ .

След налагането на поредица от санкции от страна на ЕС на Русия заради войната, стоки с "двойна употреба" могат да се изнасят само с рaзрешение, което се издава от Министерството на икономиката. По данни на МВР и ДАНС задържаните са действали без да имат такова разрешение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG