Връзки за достъпност

Извънредни новини

В България е разбита престъпна група за износ на стоки за руските войски в Украйна


Председателят на ДАНС Пламен Тончев, главният секретар на МВР Живко Коцев и зам.-главния прокурор Мария Павлова
Председателят на ДАНС Пламен Тончев, главният секретар на МВР Живко Коцев и зам.-главния прокурор Мария Павлова

12 души, които са били част от престъпна група за износ на стоки за руските войски в Украйна, са задържани при акция на МВР, прокуратурата и Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС). Сред задържаните са руснаци, беларусин и албанец.

Това съобщи заместник-главният прокурор Мария Павлова по време на брифинг в понеделник. По думите ѝ групата се е занимавала с износ на стоки с двойна употреба от България към Русия, което се е случвало в нарушение на наложените от ЕС на Москва санкции заради войната в Украйна. Групата е действала на територията на няколко градове в страната, сред които София, Пловдив, Варна и Велико Търново.

Петима от задържаните, всичко от които са чужденци, са обвинени за участие в престъпна група и незаконен износ. Председателят на ДАНС Пламен Тончев каза, че изнасяните стоки са били предназначение за специалните руски части в Украйна – „Росгвардия“, ГРУ, чеченски войски и разпуснатата частна „Вагнер“ .

Сред изнесените стоки са били оптични прицели, бинокли, авиационни радиостанции, софтуер и други.

Стоките и технологиите с „двойна употреба“ са такива, които обикновено се използват за граждански цели и не са предназначени за военна употреба, но биха могли да имат военно приложение или да се използват за производство на военни изделия.

След налагането на поредица от санкционни пакети от страна на ЕС на Русия заради войната, подобни стоки могат да се изнасят само с рaзрешение, което се издава от министерството на икономиката. По данни на МВР и ДАНС задържаните са действали без да имат разрешение.

Един от членовете на престъпната група е регистрирал търговско дружество в Пловдив, което е закупувало стоки с „двойна употреба“ на обща стойност около 4 млн. лв.

Новината за акцията идва, след като в последните месеци се стигна до сблъсъци между кабинета, част от политическите партии и президента Румен Радев заради начина на работа на службите. До изострянето на отношението се стигна, след като президентът блокира първо смяната на главния секретар на МВР, а по-късно и на шефа на ДАНС.

ДАНС е на подчинението на Министерския съвет, но избора на председателя ѝ трябва да бъде съгласувано с президента. Агенцията е отговорна за наблюдението, разкриването, предотвратяването и противодействието на посегателства срещу националната сигурност в страната и има широки правомощия.

В началото на октомври „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) внесоха два законопроекта за реформи в специализираните служби за сигурност. Промените предвиждат промяна в механизмите за избор на ръководствата на ДАНС, Държавната агенция „Разузнаване“ (ДАР), Националната служба за охрана (НСО) и други.

Румен Радев обвинява правителството и политическите сили в опити за кадруване и превземане на контрола в правоохранителните органи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG