Връзки за достъпност

Извънредни новини

Първа инвестиционна банка се продава, пише "Капитал". Банката не потвърждава


Съсобственикът на Първа инвестиционна банка и председател на Българската федерация по ски Цеко Минев.
Съсобственикът на Първа инвестиционна банка и председател на Българската федерация по ски Цеко Минев.

Първа инвестиционна банка (ПИБ) е в напреднала процедура по продажба и избран купувач би могло да има още през май, съобщи "Капитал". Според информацията на изданието има надпревара между двама желаещи да придобият ПИБ. Това са "Уникредит Булбанк" и "Пощенска банка". От ПИБ излязоха с кратка позиция, в която не потвърждават информацията.

При получаване на нужните регулаторни одобрения може да се стигне до реална смяна на контрола на банката в края на годината или в началото на следващата. ПИБ се търгува на борсата, но двама собственика притежават общо над 60% от капитала - Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.

Новината идва на фона на спирането на лифтовете на Витоша, които са собственост на фирми свързани с Цеко Минев и ПИБ. Служебният премиер Димитър Главчев в понеделник възложи на ДАНС да провери какви са причините, довели до спирането на Симеоновския лифт, а часове по-рано от Столичния общински съвет поискаха да бъдат изслушани двамата кметове, управлявали София между 2005 и 2023 г. - Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова от ГЕРБ.

"В банката не е стартирана и не се провежда процедура по т.нар. дю дилиджънс, която процедура е стандартен елемент при покупко-продажбата на структуроопределящ за българската икономика актив", се казва в кратка позиция на ПИБ.

Оттам добавят единствено, че "за всяка минала и бъдеща промяна в структурата на собствеността на банката българската общественост е научавала и ще продължи да научава единствено и само чрез официалните ни канали за комуникация".

Според източник на "Капитал" оценката за банката е около 0.5 млрд. евро. Също така от началото на май акциите на ПИБ на Българската фондова борса нараснаха с почти 70%.

През годините ПИБ няколко пъти беше носител на риск за цялата банкова система и трябваше да бъде спасявана. След колапса на КТБ през 2014 г. ПИБ беше спасена с държавна помощ от правителството.

При последващите прегледи на качеството на активите през 2016 и 2019 г. ПИБ излизаше като една от банките с най-съществен капиталов проблем. През 2020 г. нейното рекапитализиране беше последната спънка за влизането на България в "чакалнята на еврозоната" ERM II. Тогава банката отново получи помощ от правителството на Бойко Борисов.

Държавната Българска банка за развитие купи 28 265 200 акции от капитала на Първа инвестиционна банка, като плати за тях 140 млн. лева. Държавата плати по 5 лв. за акция. По това време на борсата акциите на ПИБ се търгуваха на цена от 2.60 лв. и дори под 1.70 лв.

Основната слабост на ПИБ, е че редом с нормалния банков бизнес значителен дял от ресурса се насочва за финансиране на бизнеси, свързани със собствениците на банката, пише още "Капитал".

Макар и да няма формални връзки, много от най-големите експозиции на ПИБ в различни периоди водят към Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. В тази графа попадат пътностроителната група ПСТ, рециклиращата компания "Надин", ОЦК - Кърджали, лифтовите оператори "Витоша ски" и "Юлен", "Гамакабел", "Домейн Бойар", "Нет 1", туроператорът "Болкан холидейс" и чартърният авиопревозвач "Би Ейч еър", покупката на терена на "Кремиковци" и др.

ПИБ финансира и купуването на в. "Труд" от Петьо Блъсков през 2015 г. От тогава изданието често заема позиции в подкрепа на доскоро управлявалата партия ГЕРБ, съпредседателя на ДПС Делян Пеевски и бившите главни прокурори Иван Гешев и Сотир Цацаров.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG