Връзки за достъпност

Извънредни новини

Загина преди да полети на F-16. Историята на пилота, наричан "призрака на Киев"


Андрий Пилшчиков
Андрий Пилшчиков

В края на август трима украински пилоти загинаха при трагичен сблъсък на два учебно-бойни самолета L-39. Сред жертвите е един от най-известните украински военни летци с позивна "Juice". Той трябваше да бъде един от първите украинци, които да полетят на американските изтребители F-16.

На 29 август Киев се сбогува с 30-годишния ас Андрий Пилшчиков. Той и колегите му Вячеслав Минка и Сергей Проказин загинаха на 25 август, когато по време на изпълнение на бойна задача в небето над Житомирска област се сблъскаха два самолета.

"Тече разследване. Сред загиналите е известният пилот от 40-та бригада на тактическата авиация с позивна "Juice". Това е болезнена и непоправима загуба за всички нас", казаха от украинските ВВС.

Президентът на Украйна Володимр Зеленски изказа съболезнования на близките на загиналите, увери, че всички обстоятелства около катастрофата ще бъдат изяснени и написа за Пилшчиков: "Украински офицер, един от онези, които много помогнаха на страната ни. Много!".

"Juice" е не просто един от най-добрите украински пилоти на МиГ-29, той е един от хората, които лобират за снабдяването на Украйна със съвременно въоръжение и лично води преговори в САЩ за изтребители F-16. Проектът "Донбаски реалности" на Радио Свобода разказва историята на Пилшчиков в авиацията, какво общо има с "призрака на Киев" и как е помагал на други украински пилоти.

От дете, което наблюдава самолети, до летец, който пие само сок

Андрий Пилшчиков мечтае да лети от дете. Като тийнейджър обикаля харковските летища и снима самолетите. По-късно става един от основателите на спотърското движение в родния му град Харков (спотингът - от to spot на англ.– да наблюдаваш, откриваш - е наблюдения на различни самолети и записване на данни за тях).

След среща с него харковските пилоти решават да създадат център за обучение на кадети. В първия курс е и Андрий.

Като всяко дете на тази възраст беше зашеметен

"За първи път той излетя на самолет Х-32-912 "Бекас". Като всяко дете на тази възраст беше зашеметен. И веднага имаше професионални въпроси", спомня си пилотът с позивна "Сталкер" - наставник на Пилшчиков от Гражданския въздушен патрул в Харков.

Андрий опитва да влезе в Харковския национален университет за военновъздушни сили "Иван Кожедуб", но не успява веднага заради проблеми с очите. Затова първо учи в Харковския авиационен институт, а след операция за коригиране на зрението се обучава и там.

"Той каза на ръководството още през 2016-17 г., че трябва да купим от Франция специални каски за пилотите, оборудвани с електроника. Говореше защо това е важно, как ще помогне на противовъздушната отбрана", - спомня си експертът по пилотиране от центъра ЗМИНА Мария Куриная.

"Juice" на обучение в САЩ на F-15
"Juice" на обучение в САЩ на F-15

През 2018 г. Пилшчиков участва в международното учение "Чисто небе" в Украйна, когато получава позивната си. Колегите му си спомнят, че той никога не поръчвал алкохолни напитки, а само сок (juice - от англ.). Прякорът просто му лепва и той става единственият пилот на ВСУ, който имал официален повиквателен знак.

През 2019 г. "Juice" преминава обучение в база в Калифорния, САЩ, където лети на изтребител F-15. След него той разказва, че е видял още повече пропуските в украинската авиация и дори в отношението към пилотите в обществото.

"По време на почивка отишли в пицария в летателни комбинезони и когато поискали сметката, сервитьорът им казал: "Вече е платено." Андрий попитал: "Как така, от кого?". Тогава видял на съседната маса ветеран, който казал: "Бог да благослови Америка! Благодаря ви, че защитавате страната ни от въздуха", разказва още "Сталкер".

След този случай Пилшчиков опитвал да направи всичко възможно, за да има същото отношение към пилотите в Украйна.

Кой е "призракът на Киев"

Приятелите на "Juice" припомнят, че Пилшчиков е бил сред онези пилоти, които първоначално опитват да се борят със "съветските" традиции и отношения в авиацията. Заради това неведнъж е срещал съпротива от страна на висшите офицери и през 2021 г. напуска службата. След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна обаче се връща, защото не може да стои на земята по време на война.

През първите дни изпълнява "непилотска" работа в отряда за защита на летището. Причината е, че по това време в Украйна има достатъчно пилоти, но ограничен брой самолети, а и след двегодишна пауза никой не би му позволил да се издигне веднага в небето. Но малко по-късно "Juice" започва да изпълнява бойни задачи.

През февруари и март 2022 г., когато Киев е постоянно обстрелван, се появява легендата за "призрака на Киев" - украински пилот ас, който през първите 30 часа от руското нахлуване печели шест въздушни победи в небето. Когато статистиката на "призрака на Киев" достигна 40 руски самолета, руската пропаганда започна да "погребва" украинските асове един по един, а украинските социални медии да разпространяват снимка на уж същия "нощен призрак на Киев". Тя е на "Juice" и е отпреди войната.

В края на април 2022 г. командването на украинските ВВС опроверга легендата, като разкри, че това е сборен образ на пилоти от 40-а тактическа бригада.

"Веднъж го попитах: ти участваш ли по никакъв начин в историята за "киевския призрак"? И той ми каза, че е бил сред тези, които са защитавали небето над столицата, но за него беше важно да подчертае, че "призракът" е цялата 40-а бригада. "Просто моята снимка беше разпространена", преразказва думите на Андрий Куриная.

Кампанията "F-16 за Украйна"

В началото на пълномащабното нахлуване Украйна призова западните партньори да "затворят небето" над страната с изтребители и противовъздушна отбрана.

"Когато разбрахме, че няма отговор, нашият призив беше трансформиран: "Добре, не можете да го затворите, защото не искате или се страхувате. Тогава ни дайте оръжията, за да го направим сами", казва Татяна Шевчук от Центъра за противодействие на корупцията.

Тогава се обръщат към най-опитните пилоти, сред които най-активен е "Juice". Той обяснява каква техника трябва да поискат.

Не туземци, които хвърлят стрелички, а професионалисти

"Имаше и нужда от англоговорящ сред пилотите. Искахме да покажем, че имаме интелигентни и образовани пилоти, не туземци, които хвърлят стрелички, а професионалисти. И Андрий беше точно такъв и говореше добър английски", спомня си Татяна за началото на кампанията за F-16 за Украйна.

Адам Макос - американски писател и военен историк, казва, че се запознава с Пилшчиков след началото на войната и го свързва с чужди журналисти. Целта е по-късно той да отиде в САЩ. "Juice" заминава с други пилот с позивна "Лунната риба", се срещат с американски сенатори, сред които Дан Съливан от Аляска и Линдзи Греъм от Южна Каролина.

"След този разговор Съливан щеше да отиде при президента Джо Байдън, министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин и ген. Мили (ръководител на Комитета на началник-щабовете), за да им каже каква е ситуацията с F-16 за Украйна", казва Макос.

Украинският пилот по време на полет
Украинският пилот по време на полет

След среща с украинските пилоти на 17 юни 2022 г. конгресменът Адам Кинцингер, който е бил пилот на въздушен танкер KC-135 Stratotanker, внася в Камарата на представителите на САЩ Закона за пилотите на изтребители за Украйна.

Самият "Juice" e цитиран да разказва: "Тогава пътувахме буквално от бойното поле, за да разкажем за състоянието на нещата. Нашата делегация постави на първо място въпросите за противовъздушната отбрана - по това време най-критичното въоръжение за Украйна. Слава Богу, помогнаха ни в това отношение и сега Украйна разполага със системите Patriot, NASAMS, IRIS-T".

На бойното поле правилата на играта диктува този, който пръв е видял

Куриная разказва още, че Андрий е разбирал много от всяко оръжие и е можел да обясни кога какво оборудване е нужно: "Спомням си, че повтаряше: на бойното поле правилата на играта диктува този, който пръв е видял, затова говореше за добри радари".

Той има значителен принос и в подкрепа на колегите си украински пилоти на бойни хеликоптери, които летят в битка със стари каски и неогнеупорни костюми.

"Започнахме с благотворителната организация Wingmen for Ukraine да купуваме оборудване за тях чрез различни кампании. И наскоро научих, че "Juice" е изпратил спестяванията си - 13 000 долара - за закупуване на каски за момчетата", спомня си Макос.

Един от методите за набиране на средства за екипировката е малка фигурка от Лего - "Призракът на Киев". Идеята също е на "Juice". Заедно с американската компания Brick Mania през март 2022 г. е разработена фигурка, която напълно възпроизвежда украинския пилот. От продажбата й са успели да съберат около 60 000 долара.

Колегите на Пилшчиков казват, че именно той е трябвало да се качи пръв на F-16, които западните партньори са обещали на Украйна. Адам Макос, известен с книгите си за Втората световна война и разказите за ветерани, казва, че планът е бил да напише такава и за сегашните събития заедно с "Juice", но той е преценил, че е най-добре да го направят след победата на Украйна.

Андрий Пилшчиков беше посмъртно удостоен с военно звание "майор". А много хора след смъртта му поднесоха цветя и играчки на стенописа "Призракът на Киев" в столицата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG