Връзки за достъпност

Извънредни новини

Денков ще изчака финансовата инспекция и прокуратурата, за да реши за оставката на здравния министър


Николай Денков
Николай Денков

Премиерът Николай Денков каза, че ще изчака становищата на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и прокуратурата по казуса с отстраняването на директора на болница „Пирогов” и тогава ще прецени дали здравният министър трябва да бъде сменен.

Според Денков, ако се окаже, че министър Христо Хинков, който освободи от поста директора Валентин Димитров, е имал достатъчно основания, значи е действал правилно, и обратно – ако не бъдат подкрепени от проверяващите институции, "значи проблемът е в министъра".

Новината идва, след като заради решението на Хинков да отстрани Димитров след одит на министерството за установени нарушения и лошо финансово състояние в болницата, се стигна до ново напрежение в управляващата коалиция.

ГЕРБ, както и ДПС, защитиха Димитров, казаха, че са имали лично уверение от премиера, че той няма да бъде сменян и обвиниха партньорите си от управляващата коалиция „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ), че не държат на думата си. От ГЕРБ дори казаха, че ще блокират работата на парламента, докато заедно не се договорят за механизъм за взимане на решения и назначения в държавните структури.

Неочаквано министърът на финансите и съпредседател на ПП-ДБ Асен Василев каза, че "ако един министър не може да осигури подкрепа за политиката, която провежда, трябва да подаде оставка, вместо да блокира държавата". Това породи напрежение и вътре в самата коалиция ПП-ДБ - по-конкретно от страна на партия ДСБ, чийто член е Хинков, и която го защити.

Помолен за коментар как може да се излезе от ситуацията, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори: "Асен Василев даде рецептата".

„Защо да освобождавам Хинков, без да знам какъв е резултатът? Ако се окаже, че той има основания, тогава трябва да бъде поздравен, че се грижи да бъдат опазени средствата за лечение на болните", коментира в петък пред журналисти Денков.

По думите му, ако наистина се окаже, че в "Пирогов" е действано неправомерно, значи министърът си е свършил работата.

Денков каза, че за него ситуацията е много ясна: "Здравният министър твърди, че директорът е нарушил законите. Ако това е вярно, директорът трябва да си отиде. Директорът твърди, че това не е вярно. Арбитър трябва да бъдат институциите".

По думите му, когато те дадат тяхното становище "кой е прав и кой е крив, тогава ще знаем каква е картината".

Денков добави, че подходът не трябва да е селективен, затова е пуснал писмо до Хинков да се направят проверки на всички основни болници. „Ако казваме, че някоя болница е на загуба, трябва да сравним има ли такъв проблем и в другите болници и ако ще използваме този аргумент за някой директор, трябва да го използваме и за другите“, коментира още премиерът.

В четвъртък здравната комисия в парламента поиска от Хинков да отмени освобождаването на Валентин Димитров от поста. Той обаче не е длъжен да се съобрази с това решение.

Същевременно Димитров и служителите на „Пирогов“ казаха, че ще съдят Хинков за обида, клевета и уронване на авторитета на болницата. Министърът обаче защити решението си, каза, че няма да подаде оставка, и добави, че планира да смени и целия директорски съвет на най-големия център за спешна медицина в страната.

Хинков освободи Димитров с протокол от 27 ноември, но вписването на новия директор д-р Константин Димов засега е спряно от съда заради иск от страна на Димитров.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG