Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия е изключила всички реактори на пленената АЕЦ "Запорожие", твърди Москва


Запорожката АЕЦ. Снимката е от 2009 г.
Запорожката АЕЦ. Снимката е от 2009 г.

Всичките реактори на украинската АЕЦ "Запорожие" вече са изключени, съобщи руската държавна корпорация за атомна енергия "Росатом". Изключването на последния енергоблок се е състояло в събота сутринта.

Процесът се нарича превключване на режим "студено спиране". Това е безопасно състояние на реактора, в което той е под ниско налягане и ниска температура на водата, която го охлажда, посочва Росатом.

Новината идва след седмица на въздушни удари в района, които засегнаха и централата, но не нарушиха ядрената безопасност.

Росатом твърди, че радиационният фон остава непроменен.

Запорожката АЕЦ беше пленена от Русия в късното лято на 2022 г. Това стана половин година след началото на пълномащабната агресия на Москва в Украйна. Оттогава централата не произвежда електричество, поставена е под руски контрол и се намира на фронтовата линия, близо до минни полета. Тя е периодично инспектирана от представители на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Руският президент Владимир Путин възнамерява да пусне наново в експлоатация поне един реактор, съобщи в петък Уол стрийт джърнъл. Неназовани западни дипломати са казали пред изданието, че Путин е уведомил за това МААЕ.

Източниците допускат, че Путин се готви да направи това през декември, когато се навършват 40 години от включването на АЕЦ "Запорожие" към енергийната система на СССР.

Русия често обвързва с конкретни годишнини своите действия на фронта в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG