Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нашият Христос". Пловдивчани протестираха заради предложението за преместване на Альоша


С руски знамена пред паметника на Альоша в Пловдив беше отбелязан Денят на победата на 9 май 2022 г. Снимката е илюстративна.
С руски знамена пред паметника на Альоша в Пловдив беше отбелязан Денят на победата на 9 май 2022 г. Снимката е илюстративна.

Граждани се събраха на протест пред сградата на Общинския съвет в Пловдив заради предложение да бъде преместен паметникът на Съветската армия "Альоша", съобщи БТА.

Недоволството им е предизвикано от предложението на общинските съветници от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Владимир Славенски и Йоно Чепилски монументът да бъде демонтиран до края на 2024 г. по примера на Паметника на съветската армия в София. Руската Дума също осъди инициативата.

В протеста в сряда се включиха около 30 души, съобщи БНТ. Протестиращите носеха плакати с лозунги "Тези, които нищо не са построили, разрушават всичко", "История с референдум не се пази" и "На кого пречи символът на града "Альоша".

Пред БНТ един от протестиращите каза, че иска паметникът да остане, тъй като по думите му той е "символ на борбата с хитлерофашизма".

"Това е нашият Христос", каза друг участник в демонстрацията.

Паметникът представлява гранитна статуя на съветски войник, държащ картечен пистолет "Шпагин" с цевта надолу. Тя е висока 10,5 м и е открита официално през 1957 година с пропагандна цел на върха на хълма Бунарджик.

Според вносителите на предложението премахването на паметника е морален акт, който цели да почете българската история, националното достойнство и жертвите на тоталитарния комунистически режим.

Малко след внасянето на предложението им общински съветници от„Има такъв народ“ (ИТН) предложиха местен референдум по въпроса.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG