Връзки за достъпност

Извънредни новини

Последната част от високата фигура на съветския паметник е свалена


Последната част от високата фигура на Паметника на Съветската армия беше свалена с кран, 19 декември
Последната част от високата фигура на Паметника на Съветската армия беше свалена с кран, 19 декември

Последната част от високата фигура на Паметника на Съветската армия в София беше свалена във вторник.

Новината идва, след като демонтажът започна на 12 декември след близо 30 години призиви на граждани и политици монументът да бъде преместен от центъра на столицата, тъй като е построен с пропагандна цел от комунистическия режим.

Предстои да се демонтират и останалите фигури, които включват три стени с релефи с размери 6 на 2,2 м, две скулптурни групи на отделни постаменти и десет венеца.

Демонтажът предизвика малобройни протести в защита на паметника, а в пленарна зала партиите "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" блокираха едно от заседанията на парламента и обявиха премахването на монумента за незаконно. Местните власти отрекоха това. Административният съд в София образува две дела по искане на "Възраждане" и "Изправи се БГ" за преустановяване на демонтажа.

Паметникът е построен през 1954 г., близо десет години след като СССР обявява война на България. След края на комунизма през 1989 г. мнозина призовават за преместването му, а през тези години той е бил обект на редица протестни акции. Процедурата по демонтажа беше задействана през лятото на 2023 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG