Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полицаят, убил 18-годишно момче, ще бъде наказан само за използване на лично оръжие


Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов

Полицаят, убил 18-годишно момче, ще бъде дисциплинарно наказан единствено за това, че е използвал личното си оръжие. Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по бТВ и добави, че МВР застава зад полицая.

На 18 септември полицай простреля 18-годишен мъж, който бяга с багаж от бизнес център в София. По-рано за мъжа са подадени три сигнала, според които той е участвал в грабеж.

В сряда Стоянов съобщи, че полицаят е изпълнил "всички инструкции и протоколи за действие при такива случаи". Единственото, за което той ще получи наказание, е използването на личното си оръжие, вместо служебното.

„Полицаят е използвал огнестрелното оръжие, след като многократно е отправил вербални предупреждения да преустанови бягането. Огнестрелното оръжие е използвано след като служителят е произвел предупредителни изстрели“, обясни министърът.

Полицаят обаче не е използвал стоп патрони, каквото е изискването за първите три изстрела. Причината е, че той не е имал такива в личния си пистолет.

По думи на Стоянов има данни, че 18-годишният мъж е част от група, която е заплашвала жертвите си с притежание на огнестрелно оръжие.

На 18 септември полицаите са извикани след сигнал, че в района на столичен хотел трима непознати са нападнали две момичета, ударили са едното от тях и след заплаха са им взели раница с лични вещи и пари.

Впоследствие охранител на търговски обект е видял тримата маскирани и е подал сигнал.

При пристигането на екипа на МВР тримата се качват в автобус, който спира след сигнала на полицаите. Там един от заподозрените в грабеж е арестуван. Другите двама започват да бягат.

Впоследствие полицаят стреля по 18-годишния мъж, който по-късно умира в болницата.

Стоянов добави, че законът за МВР дава възможност на служителите да използват оръжие по отношение на лице, което е извършило престъпление, бяга и отказва да се подчини.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG