Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бившият вътрешен министър на Полша е задържан. Той започна гладна стачка


Бившият вътрешен министър на Полша Мариуш Камински
Бившият вътрешен министър на Полша Мариуш Камински

Полската полиция арестува бившия вътрешен министър Мариуш Камински и заместника му Мачей Васик във вторник за злоупотреба с власт, съобщи Ройтерс.

Новината идва, след като новото проевропейско правителство на Доналд Туск пое властта от националистическата партия Право и справедливост (ПиС), която управляваше Полша през последните осем години.

Туск обеща да сложи край на политиките на своите предшественици, които са обвинявани в подкопаване на демокрацията по време на управлението си. Арестът на Камински и Васик, депутати от вече опозиционната ПиС, е поредно изостряне на напрежението между новия кабинет и бившите управляващи.

Полицията задържа бившите си шефове в президентския дворец на Полша по съдебно разпореждане.

Гражина Игначак-Бандич, ръководителка на офиса на президента Анджей Дуда, който е подкрепян от ПиС, обвини полицаите, че са влезли незаконно и са били груби.

Стотици протестиращи се събраха пред президентския дворец след призив на ПиС, както и пред полицейския участък, където двамата бяха задържани. Те скандираха "Освободете политическите затворници" и "Срам".

В публикация в социалната мрежа X говорителят на ПиС Рафал Бохенек нарече действията на полицията "незаконно отвличане и нарушение на всички демократични правила".

Новият министър на вътрешните работи Марчин Кервински обаче каза, че "всички са равни пред закона", и защити действията на полицейските служители.

Самият Камински съобщи в сряда, че започва гладна стачка в затвора.

В по-ранната си роля на ръководител на Централното антикорупционно бюро на Полша Камински беше осъден за злоупотреба с власт. През 2015 г. обаче, седмици след като ПиС пое властта за първия си мандат, президентът Дуда го помилва.

Помилването му позволи да стане министър на вътрешните работи. Камински отрича да е извършил нарушение.

Миналата година Върховният съд каза, че делото трябва да бъде възобновено и през декември Камински и Васик, негов заместник във вътрешното министерство, бяха осъдени на две години затвор за злоупотреба с власт.

Двамата политици бяха депутати от опозицията. Арестът им се случва в ключов момент за парламента, който трябва да гласува бюджета за 2024 г. и да го изпрати за подпис на президента Дуда до края на януари. Ако това не се случи, Дуда има право да го разпусне.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG