Връзки за достъпност

Извънредни новини

Опозицията на Туск спечели повече гласове на местния вот в Полша, но взе по-малко общини от управляващите


Кметът на столицата Варшава Рафал Тшасковски от ГК беше преизбран още на първия тур с резултат от 57,41 процента.
Кметът на столицата Варшава Рафал Тшасковски от ГК беше преизбран още на първия тур с резултат от 57,41 процента.

Основната опозиционна сила в Полша - консервативната националистическа партия "Право и справедливост" (ПиС), е получила най-много гласове на местните избори в неделя. Управляващата либерално-консервативна "Гражданска коалиция" (ГК) обаче печели контрол над повече регионални съвети, съобщи Ройтерс.

Окончателните резултати, публикувани вчера следобед от Националната избирателна комисия, показват, че ПиС е първа с 34,27 процента от гласовете. ГК остава втора с 30,59 на сто, но има мнозинство в девет регионални съвета, а опозицията - в седем.

Местният вот в Полша идва на фона на задаващите се избори за европейски парламент и опасения от увеличаване на силата на крайно десните партии.

ПиС управляваха Полша 8 години и на парламентарните избори през октомври 2023 г. формално спечелиха с 35,38%, но не успяха да съставят коалиция. Така водената от Доналд Туск "Гражданска коалиция" обедини подкрепата на всички останали партии и той беше избран за премиер.

Кметът на столицата Варшава Рафал Тшасковски от ГК беше преизбран още на първия тур с резултат от 57,41 процента. Неговият основен съперник - Тобиаш Бохенски, подкрепен от ПиС, остана втори с 23,10 на сто, съобщи полската новинарска агенция ПАП.

Управляващата либерална партия спечели кметските избори още в Гданск и Лодз. ГК е първа сила в големите градове.

Предишният националистически кабинет на Матеуш Моравецки, проведе обширна реформа на съдебната система и овладя медийния сектор. Според Брюксел и международните наблюдатели обаче промените в съдебната система нарушават демократичния контрол и баланса на властите.

За това Европейската комисия блокира част от европейските фондове. През януари, когато на власт вече беше Туск, Полша покри последните три условия за получаване на 76 млрд. евро от структурните фондове на ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG