Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да изплашим агресора". Полша праща до 10 000 войници на границата с Беларус


Беларуски войски се обучават близо до границата с Полша през 2023 г. Снимката е от беларуското министерство на отбраната.
Беларуски войски се обучават близо до границата с Полша през 2023 г. Снимката е от беларуското министерство на отбраната.

Полша планира да изпрати до 10 000 допълнителни войници, за да подсили охраната по източната си граница с Беларус. Това съобщи министърът на отбраната Мариуш Блащак в четвъртък, цитиран от Ройтерс.

"Около 10 000 войници ще бъдат на границата, от които 4000 ще подкрепят граничната охрана директно и 6000 ще останат в запас", каза Блащак в интервю за националното радио.

Беларус остана съюзник на Русия и след като тя нападна Украйна и в страната се намират руски военни сили.

"Ние местим армията по-близо до границата с Беларус, за да изплашим агресора, за да не смее да ни атакува", каза още Блащак.

Допълнителните войски ще се присъединят към вече позиционираните там 2000 войници. Новите попълнения са изпратени на границата след молба от страна на граничните власти, допълва още полското министерство на отбраната.

Наскоро Полша предупреди, че има опасност от провокация от страна на Беларус, както и от позиционираните там бойци от милитаризираната група „Вагнер“.

Варшава обвинява Беларус и Русия и в това, че са организирали увеличение на миграцията към Европейския съюз, за да дестабилизират региона. Полското правителство казва, че всички опити за нелегално преминаване на границата между Беларус и Полша са организирани от беларуските служби.

„Ако от другата страна имаше истински гранични служители, а не трафиканти, тези преминавания нямаше да ги има“, каза полският зам.-министър на вътрешните работи Мацей Васик.

19000 мигранти са се опитали да влязат в Полша от Беларус от началото на годината досега, съобщава Варшава. Това е сериозно увеличение на броя от миналата година, когато за цялата 2022 г. мигрантите са били около 16000.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG