Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полша вдигна патрулни самолети заради руски бомбардировачи


Изтребители Ф-16
Изтребители Ф-16

Полската армия вдигна патрулни самолети в югоизточната част на страната в събота сутринта поради активност на руски бомбардировачи с далечен обсег. Това съобщи в социалната мрежа Екс оперативното командване на националните въоръжени сили.

Следващо изявление гласи, че съюзниците на Полша от НАТО участват в патрула. Точният състав на вдигнатите самолети не се съобщава. Освен това наземните системи за противовъздушна отбрана са работили в състояние на повишена готовност.

Новината идва на фона на вече няколко подобни случая от началото на годината. На 29 декември 2023 г. Варшава съобщи, че руска крилата ракета е прелетяла над страната и е ударила Украйна.

Заместник-министърът на външните работи на Полша Владислав Теофил връчи на шарже д'афера на Русия Андрей Ордаш нота, в която поиска обяснение за случилото се. Москва отрече ракетния полет.

Сутринта в събота Русия предприе масирана атака срещу украинска територия с ракети, бомби и дронове. Украинската армия съобщи, че по цели в страната са изстреляни 40 ракети и дронове. Според информацията изстрелванията включват и стратегически бомбардировачи Ту-95МС от района на Каспийско море.

Според доклада на украинските въоръжени сили са свалени 8 ракети и дрона, а повече от 20 са отклонени от целите си. Няма съобщения за удари по военни цели, Украйна не разкрива такава информация.

Москва каза, че ударът е насочен към съоръжения на украински военно-промишлен комплекс, произвеждащи артилерийски снаряди, барут и дронове. В изявление руското министерство на отбраната твърди, че всички предвидени цели са били поразени.

Информацията за резултатите от руските удари не може да бъде проверена независимо и своевременно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG