Връзки за достъпност

Извънредни новини

Десетки са загинали при пожар в многоетажна сграда в Йоханесбург


Спасителната акция продължава след смъртоносния пожар в ранните сутрешни часове в Йоханесбург, Южна Африка, 31 август 2023 г.
Спасителната акция продължава след смъртоносния пожар в ранните сутрешни часове в Йоханесбург, Южна Африка, 31 август 2023 г.

Над 70 души са загинали при пожар в многоетажна сграда в Йоханесбург, най-големият град в Република Южна Африка в четвъртък, съобщиха световните агенции.

Сигналът за пожара е подаден около 1:30 ч. местно време, като причината за пожара все още не е известна.

Говорителят на службите за спешна помощ в страната Робърт Мулаудзи каза, че 43 души са били ранени. По негови думи е възможно броят на жертвите да се увеличи. Най-малко едно дете е сред загиналите.

Властите съобщиха, че пожарът е бил до голяма степен потушен, но димът все още излиза от прозорците на почернялата сграда в центъра.

Мулаудзи твърди, че сградата всъщност е "неформално селище", където бездомници са се преместили в търсене на подслон без никакви официални договори за наем. Той каза, че това затруднява претърсването ѝ. Според свидетели в сградата може да са живели около 200 души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG