Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Недопустима безпардонност". ПП-ДБ иска информация от службите заради заплахите на руски депутат


Пьотр Толстой, зам.-председател на руската Дума.
Пьотр Толстой, зам.-председател на руската Дума.

Парламентарната група на "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) иска информация от българските служби по повод изказване на руския депутат Пьотр Толстой.

Преди дни зам.-председател на руската Дума Пьотр Толстой каза в предаване по руската държавна телевизия, че Русия ще нанесе военни удари по България и Румъния "след като приключи с Украйна".

Толстой каза също, че руските граждани с имоти в България ще организират протести. "

"В края на отминалата седмица станахме свидетели на проява на недопустима безпардонност, градираща до наглост, от страна на действащия руски депутат Пьотр Толстой по отношение на нашата държава", се казва в декларация на коалицията, прочетена пред Народното събрание от депутата Ивайло Митковски.

Депутатът от ДБ Иво Мирчев и неправителствената организация Атлантически съвет първи настояха българското правителство да предприеме действия. В понеделник по темата реагира и премиерът Николай Денков. Той нарече това провокация, на която София не трябва да се поддава и добави, че външно министерство ще предприеме действия.

"Зам.-председателят на руската Дума си позволява публично да обяви българското Черноморие за руска територия, а сънародниците си у нас за своеобразни "спящи клетки" за създаване на организирани безредици, граничещи с гражданска война", се казва в декларацията на ПП-ДБ.

В нея твърденията на Толстой са окачествени като "поредна хибридна атака от страна на Русия".

ПП-ДБ настояват посланикът на Русия Елеонора Митрофанова да бъде извикана от Министерството на външните работи, за да каже дали изразената от Толстой позиция е официална държавна позиция на руското правителство по отношение на България.

Това е поредната заплаха, която представител на руската държава отправя към България и съюзите, от които страната е част, от началото на войната в Украйна. Преди повече от година Елеонора Митрофанова заплаши, че ще поиска от Москва посолството на Русия в София да бъде затворено. След нейната на заплаха не последва нищо.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG