Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството предлага обучението в университет да стане безплатно


Oтляво надясно: министър-председателят акад. Николай Денков, председателят на Съвета на ректорите на висшите училища в България акад. Лъчезар Трайков и ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров
Oтляво надясно: министър-председателят акад. Николай Денков, председателят на Съвета на ректорите на висшите училища в България акад. Лъчезар Трайков и ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров

Правителството предлага да отпаднат таксите за обучение в държавните университети. Това съобщи премиерът Николай Денков на пресконференция в понеделник. Това трябва да стане чрез промени в Закона за висшето образование.

Предложението важи за обучението за студенти и докторанти, приети в специалности по държавна поръчка, тоест специалности с места, които държавата е решила да субсидира. В момента средният размер на таксата за обучение в държавни висши училища е 1050 лв.

По думите на Денков идеята е промяната да влезе в сила още от втория семестър на настоящата академична 2023/2024 г. За целта ще са нужни между 120 и 150 млн. лв. годишно, като за тази година те са осигурени.

Денков посочи, че с отпадането на таксите правителството цели да подобри достъпа до висше образование за тези студентите, които идват от по-ниски социални слоеве, от по-малки населени места и имат финансови затруднения.

"Основното в момента е да сме сигурни, че няма умно дете, младеж в България, който да иска да учи в университет и да не може да го направи, защото трябва да плаща такси", каза Денков.

Освен това според него с отпадането изцяло на таксите за докторанти повече млади хора ще избират да се развиват в сферата на науката и да градят академична кариера.

В момента висшите училища имат различни годишни такси за обучение, като разлики има и между отделните специалности в един и същи университет.

В Софийския университет "Свети Климент Охридски", например, годишната такса за студенти, приети по държавна поръчка в специалност право, за тази академична година е 800 лв. В Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" тази такса за студенти първи курс е 1100 лв., a с всяка следваща година става по-малко.

В специалност психология и в двата университета таксата е 600 лв. Други специалности пък са изцяло освободени от заплащане.

"Реванш". Как три преподавателки подават сигнали за нарушения в УНСС и са уволнявани
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:19 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG