Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Страх и съучастие". Как един преподавател откри фалшификации в университет


Стефан Дечев
Стефан Дечев

Оценки без изпит, фалшифициране на подписи, дипломи без необходимия брой изпити. Това са само част от нарушенията, които бивш преподавател в Югозападния университет разкрива сам.

В края на 2022 г. преподавател забелязва чужд подпис до оценката на свой студент. Само че на това място би следвало да е неговият подпис, след като той преподава по тази дисциплина.

Става дума за Стефан Дечев, вече бивш доцент по история в Югозападния университет (ЮЗУ) "Неофит Рилски" в Благоевград. След като открива, че поставеният подпис не е негов, той започва да наблюдава документацията. В следващите месеци прави собствено разследване, в което установява редица други нарушения, включително внасяне на оценки без положени изпити, фалшифициране на подписи, даване на дипломи без положени необходим брой изпити и други.

Стефан Дечев преподава "Въведение в историята на историографията" (под номер 1 в тази снимка), но подписът не е негов.
Стефан Дечев преподава "Въведение в историята на историографията" (под номер 1 в тази снимка), но подписът не е негов.

"Наложи се систематично, на час по лъжичка, да установявам и останалите", казва Дечев пред Свободна Европа.

В сряда историкът съобщи във Фейсбук, че е сезирал Министерството на образованието и науката (МОН) за всичко, което е открил.

Това се случи няколко месеца след като Дечев е напуснал поста си в ЮЗУ и е получил предложение за работа от Новия български университет (НБУ). Той е и редовен автор в Свободна Европа.

"В един момент вие нямате никаква мотивация да останете вече абсолютно унизен, мълчейки за тези неща", казва още Дечев.

По-рано през деня Свободна Европа изпрати въпроси до ректора на университета проф. Борислав Юруков, за да разбере каква е неговата позиция, какво знае за случая и ще има ли наказани, но до публикуването на текста не получи отговор.

Свободна Европа се свърза и с МОН, откъдето казаха, че са получили сигнала на Дечев, но не могат да дадат повече информация веднага, затова изпратихме писмени въпроси и до институцията.

По-късно от пресцентъра на Министерството отговориха, че е разпоредена цялостна проверка и се извършва предварително проучване на статута на хората, които са обект на проверката, както и всички допълнителни факти и обстоятелства около отделните нарушения.*

Какви са нарушенията

През последните си месеци в ЮЗУ, когато нанася нови оценки, Дечев иска от администрацията и стари документи, които не му трябват в момента. Така установява редица други нарушения, извършвани в различни моменти в предходни години.

  • В един от случаите оценките по водените от Дечев дисциплини "Въведение в историята на историографията" и "Български национализъм“ са подписани от друг човек в главната книга, без студентката да е минала изпит. Въпреки това тя е получила дипломата си за висше образование през юли 2023 г.

Главната книга е окончателният документ, в който преподавателят пренася оценките от протоколите.

  • В друг случай студент, който се е явил на държавен изпит още през 2022 г., има въведени оценки от непроведени никога изпити по три дисциплини на Дечев. Друг студент, завършил през 2021 г., е дипломиран без положени изпити по водените от Дечев дисциплини „Нова българска история“ и „История на историографията“. Оценките изобщо липсват в главната книга.
  • Любопитен е и случаят на студент с факултетен № 16100, чиито оценки в четвърти курс до една са подписани от един и същи човек с един почерк.

В сигнала си Дечев пише, че наблюдава и други случаи, в които положените подписи са също съмнителни и не отговарят на оригиналните и автентичните подписи на преподавателите титуляри в съответните учебни дисциплини.

"За сметка на това учудващо приличат като почерк на онези уж „мои“ подписи, които аз разпознавам като съмнителни и неавтентични", пише Дечев.

Стефан Дечев преподава две от дисциплините, описани в тази страница на главната книга – „Съвременни тенденции в историографията“ (под номер 1) и „Български национализъм“ (под номер 9). Подписът до първата дисциплина принадлежи на историка, но подписът до другата е фалшив.
Стефан Дечев преподава две от дисциплините, описани в тази страница на главната книга – „Съвременни тенденции в историографията“ (под номер 1) и „Български национализъм“ (под номер 9). Подписът до първата дисциплина принадлежи на историка, но подписът до другата е фалшив.

Защо сега

По думите на Дечев това, че досега нито той, нито някой друг са подавали сигнали, се дължи на лошата слава на вече бившия декан на Правно-историческия факултет (ПИФ) доц. д-р Николай Марин. Марин е бил научен ръководител на вече бившия главен прокурор Иван Гешев.

Според историка при управлението на Марин и зам.-декана и ръководител на катедра „История“ доц. д-р Валентин Китанов се е създала "атмосфера на страх и съучастие в незаконни практики или в прикриването им".

Дечев казва пред Свободна Европа, че когато започва да намира доказателствата за измамите, първоначално се съветва с юристи за това как да действа.

За мен беше ясно, че деканът на факултета е научен ръководител на тогавашния главен прокурор и че шансовете по такива институции са нулеви
Стефан Дечев

"Дори и без техните съвети за мен беше ясно, че деканът на факултета е научен ръководител на тогавашния главен прокурор и че шансовете по такива институции са нулеви", добавя той.

Също така това се случва по време на тогавашното служебно правителство на Гълъб Донев, при което някои от замесените, по информация на Дечев, са имали позиции в МОН.

Дечев казва, че една от причините да не сезира първо ръководството на ЮЗУ е, че "ако се разбере, че се знае това нещо, най-малкото могат да "изгубят" тези книги, при което ще носят много по-малка отговорност, отколкото ако се установи документна измама".

Какви са предвидените наказания

Сега МОН е сезиран по чл. 58а., според който член на академичния състав или на останалия персонал на висше училище подлежи на дисциплинарно уволнение, ако умишлено извърши някое от следните нарушения:

  • постави изпитна оценка, без да е проведен изпит;
  • изпита и постави оценка на лице, което няма право да се яви на изпит при него;
  • издаде документ от името на висшето училище, на негово основно звено и/или филиал, който невярно отразява завършени етапи в обучението на студент, докторант и специализант.

Какво знаем за ЮЗУ

Югозападният университет е създаден през 1976 г. Според сайта на учебното заведение в него работят близо 800 преподаватели и служители и се обучават над 10 000 студенти и 400 докторанти.

Бюрислав Юруков, който е ректор от края на 2015 г., беше глобен през 2021 г. Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) за конфликт на интереси, тъй като е подписал заповеди, въз основа на които е получил бонуси в общ размер на 142 300 лв.

Също така Бивш декан на Правно-историческия факултет за два мандата е проф. Александър Воденичаров, наричан още „Благоевградският Макиавели“.

През 2020 г. историкът Димитър Атанасов писа за Свободна Европа, че с управлението на Воденичаров много хора определят като период на обезценка на благоевградската диплома по право, която често е предоставяна на хора с влияние.

Смята се, че Воденичаров е дал начален тласък на кариерата на депутата от ДПС Делян Пеевски, днес санкциониран за корупция по глобалния закон "Магнитски", чрез дипломирането му като юрист тъкмо в ЮЗУ.

Воденичаров е известен и с поста си на член на ВСС, както и с "ударното повишение" на сина си Асен Воденичаров от съдия в Софийския районен съд, където е приет без задължителния за всички магистрати конкурс, в съдия в Софийския градски съд, пише още Атанасов.

Дечев казва, че слуховете за нередности при издаването на дипломи в ЮЗУ не са нови, но сега вижда как се случва с очите си. "Аз съм сигурен, че има и много други такива", добавя историкът.

Другите случаи

Докато Дечев напуска поста си, преди да сигнализира за нарушенията, мнозина други университети преподаватели в България са били уволнявани при разкриването на нередности.

Един от последните такива примери е за три преподавателки от Университет за национално и световно стопанство (УНСС), които подадоха сигнал за нередности в конкурси за доценти в учебното заведение.

Министерството на образованието прие сигнала им за основателен и спря конкурсите, а след това ръководството на университета уволни преподавателките една по една.

Така наречените "разобличители" (whistleblowers) вече са защитени от новия Закон за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения, който беше приет по-рано през годината в изпълнение на европейска директива.

*Абзацът с отговора на МОН е добавен на 7 декември 2023 г.

"Реванш". Как три преподавателки подават сигнали за нарушения в УНСС и са уволнявани
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:19 0:00

Форум

XS
SM
MD
LG