Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Странична тема". ПП-ДБ и ГЕРБ не са обсъждали "Турски поток" в преговорите


Кирил Петков
Кирил Петков

Последните разкрития около газопровода "Турски поток" не са били обсъждани по време на преговорите за кабинет между "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ. Това каза пред Би Ти Ви съпредседателят на коалицията Кирил Петков.

Преди дни беше публикуван документ, обявяван за изчезнал - "Пътната карта" за реализирането на "Турски поток". Заедно с други документи, той показва, че Русия е контролирала реализацията и финансирането на проекта. Това се разминава с твърденията на правителството на Бойко Борисов, който казваше, че газопроводът е български. Той е български и по документи.

Документите, чиято автентичност не е независимо потвърдена, изтекоха от разбита поща на съветник на руски политик. Българската мрежа Bg Elves ги разкодира и публикува на 7 март сутринта.

Тогавашният министър на енергетиката Теменужка Петкова през последните дни участва в преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. "Пътната карта" е била подписана от нея.

Думите на Петков за това, че новините около "Турски поток" не са били коментирани по време на преговорите, идват след близо две седмици мълчание на всички институции за “Пътната карта” и редица други документи.

От новата порция разкрития става ясно, как точно Русия е контролирала реализацията и финансирането на проекта.

Още в началото на 2017 г., много преди всички официални процедури, планирането и изпълнението на газопровода са били предварително договорени. Последвалите действия на България - търгове за капацитет, обществени поръчки, промени в енергийната стратегия и т.н. са били формални.

Според Кирил Петков това е "странична тема", която преговорните екипи са решили да не обсъждат по време на разговорите за кабинет. Петков каза, че трети страни са се опитвали да намесят други теми по време на преговорите, като за пример даде както пътната карта за "Турски поток", така и темата с мигрантите и безопасността в София.

"Да се абстрахираме от всички други теми"


"В преговорния екип решихме да се абстрахираме от всички други теми. Имам ясно обяснение, и ми отне 2 години да го разбера, защо не сме говорили за пътната карта. Ние не трябва да ставаме политически съдии или политически прокурори. Трябва да се борим институциите да бъдат независими и да си вършат работата. Хайде да не се правим на съдии, прокурори и антикорупционна комисия", каза още Петков.

Пътната карта за развитие на газопреносната система в България беше подписана на Петербургския икономически форум през юни 2017 година от председателя на Управителния съвет на ПАО “Газпром” Алексей Милер с и тогавашния министър на енергетиката Теменужка Петкова в третия кабинет с премиер Бойко Борисов. Подписването ѝ беше обявено публично, но не и съдържанието ѝ.

Документът беше обявен за "изчезнал" през 2021 г. от служебния министър на енергетиката Андрей Живков.

Историята на „Турски поток“

С минаването на „Турски поток“ през България Русия успя да построи газопровод към Европа, който заобикаля Украйна.

През 2008 г. България беше подписала споразумение с Русия за строеж на газопровода “Южен поток”, но през 2014 г. Европейската комисия каза, че този проект противоречи на европейските правила. Тя се обоснова с това, че не може едни и същи фирми да контролират и добива, и транспорта, и доставката на газ.

През декември същата година Владимир Путин обяви от Истанбул край на проекта "Южен поток" и заедно с колегата си Реджеп Тайип Ердоган обяви нов проект за газопровод, който да минава по дъното на Черно море до Турция, а оттам през Гърция да стига до други европейски страни. Проектът беше наречен "Турски поток".

Въпреки тези обявени планове, в края на май 2018 г. тогавашният премиер Борисов изненадващо отиде в Москва за среща с Путин и тръбата "зави" през България.

Към днешна дата руският газ по трасето в България тече и е единственият газопровод, през който Русия доставя гориво за близките до Москва Сърбия и Унгария.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG