Връзки за достъпност

Извънредни новини

Макрон назначи образователния министър Габриел Атал за премиер на Франция


Новият премиер на Франция Габриел Атал (вдясно) и президентът Еманюел Макрон
Новият премиер на Франция Габриел Атал (вдясно) и президентът Еманюел Макрон

Досегашният образователен министър на Франция Габриел Атал е новият премиер на страната. Той е най-младият човек, заемал този пост в съвременната история на страната.

Новината идва, след като в понеделник президентът на Франция Еманюел Макрон прие оставката на досегашната министър-председателка Елизабет Борн.

34-годишният Атал не крие хомосексуалната си ориентация и скорошно социологическо изследване показа, че е най-популярната личност в кабинета. Над една трета от анкетираните го посочиха като най-желания следващ премиер. Той започва кариерата си в политиката преди десет години като съветник в Министерството на здравеопазването.

След избирането на Макрон през 2017 г. Атал е избран за член на парламента. На 29-годишна възраст той става най-младият министър във Франция. През 2020 г. става говорител на правителството, а след преизбирането на президента Макрон за кратко е и министър на бюджета.

Елизабет Борн беше втората жена-премиер на Франция след социалистката Едит Кресон. Тя заемаше поста в продължение на 20 месеца, през които понесе негативи от непопулярни реформи, като промените в пенсионната система и закона за имиграцията, който раздели дори президентското мнозинство.

В писмото, с което подаде оставка, Борн намекна, че го прави по искане на Макрон, отбелязва Асошиейтед прес. Оставката последва приемането на спорния миграционен закон, който засилва правомощията на властите да депортират някои чужденци.

Центристите на Макрон успяха да приемат мярката само след сделка в консервативната партия "Републиканците". Това беше възприето тогава като отклоняване вдясно на курса на правителството.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG